Prijateljska utakmica: Švicarska - Hrvatska 2:2

(R. GORŠIĆ/CROPIX)
(R. GORŠIĆ/CROPIX)

Prva pripremna utakmica za nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu odigrana večeras u St. Gallenu protiv Švicarske zaključena je rezultatom 2:2. U svom trećem susretu na klupi "kockastih", nakon uspješno odrađenih dodatnih kvalifikacija protiv Islanda, Niko Kovač je izborio drugi remi. Tek je jedan hrvatski igrač odigrao svih 90 minuta na visokoj razini, dvostruki strijelac Ivica Olić koji je tako "poništio" istovjetan učinak Hrvata u švicarskom dresu, Josipa Drmića. Zato će u analizi susreta kojim se traži igra i postava za 12. lipnja kad će u Sao Paolu gledatelji širom svijeta pratiti otvarajući susret Svjetskog prvenstva u Brazilu između domaćina i Hrvatske, biti i svijetlih i tamnih tonova.

Shaqiri i Drmić već su na otvaranju susreta pokazali kakvom kvalitetom u napadu raspolaže izbornik Ottmar Hitzfeld. Pokušali su na spavanju uloviti hrvatsku obranu i ugroziti Subašića, ali je prvi ispit obrana "kockastih" uspješno položila, blokirala sva tri švicarska pokušaja. Na prvi odgovor Hrvatske trebalo je pričekati do 15. minute kad su Kovačić i Pranjić izigrali desnu stranu suparničke obrane, ali je povratna lopta Perišića zatekla nedovoljno koncentriranog. Ova akcija bila je dovoljna pozivnica brojnim hrvatskim navijačima na tribinama da se oglase, pa je odjekivao dobro znani "U boj, u boj".

Prvi ispit Subašić je imao na udarac Xhake izvana na isteku pola sata igre. Bio je to samo uvod u niz odličnih akcija pred hrvatskim golom i taj je pritisak na koncu zaključen golom Josipa Drmića. Očekivano i potpuno zasluženo vodstvo Švicarske. Domaćini su do tog trenutka ponudili i vica i trke, dok je hrvatski napad još štekao. Kad već nije bilo konstante u igri, čekao se pravi potez koji je ubrzo stigao iz kornera. Rakitić je ubacio, usamljeni Olić u petercu izjednačio. Na minutu. Toliko je trebalo Drmiću da se s centra sjuri, nakon ubačaja iz vlastita kaznenog prostora, i manirom Usaina Bolta "pozdravi" hrvatsku obranu i nemoćnog Subašića.

Neumorni Olić bio je u prvom dijelu jedina svijetla točka.

Reagirao je Kovač stoga odmah uvođenjem Mandžukića od početka drugog dijela, dok je Hitzfeld, srećom, u dogovoru s Bayernom ostavio Shaqirija na klupi. Prvi je zaprijetio Xhaka isprobavši Subašićeve reflekse. Odgovor je stigao na relaciji Kovačić - Olić. Mladi je veznjak Intera sjajno "u tunel" gurnuo loptu za Olića i iskusni napadač je dijagonalom natjerao hrvatske navijače da skoče na tribinama - 2:2.

Nakon izjednačenja na travnjak su ušli Eduardo, Modrić i Schildenfeld i donijeli prevagu na stranu "kockastih". Raspoloženi Olić namjestio je priliku Eduardu koji je u prvom dodiru s loptom pucao pored gola. Igra se ubrzo preselila pred švicarski gol, a glavne su prijetnje Benagliju stizale nakon prekida koje je sjajno izvodio Rakitić, a u skoku dominirao Ćorluka. U posljednjih 15 minuta mjesto na travnjaku našao je i bivši igrač Istre 1961 Hrvoje Milić kojega je izbornik Kovač gurnuo na neuobičajenu poziciju, desno krilo. Na koncu je ostalo 2:2 čime se Hrvatska donekle iskupila za onih splitskih 2:4.

Prijateljska međunarodna utakmica: Švicarska - Hrvatska 2:2 (2:1). AFG Arena. Gledatelja: 15.000. Sudac: Miguel Hugo Perreira. Pomoćnici: Santos i Soares (svi Portugal). Strijelci: 1:0 Drmić (34'), 1:1 Olić (39'), 2:1 Drmić (41'), 2:2 Olić (54'). Žuti kartoni: Lichtsteiner (Švicarska), Srna, Olić (Hrvatska).

ŠVICARSKA: Benaglio - Lichtsteiner (od 62. Lang), Djourou, Von Bergen, Rodriguez - Behrami (od 46. Schwegler), Inler (od 62. Džemaili) - Shaqiri (od 46. Mehmedi), Xhaka (od 79. Gavranović), Stocker (od 79. Barnetta) - Drmić.

HRVATSKA: Subašić - Srna, Ćorluka, Lovren (od 57. Schildenfeld), Pranjić - Rakitić (od 88. Vukojević), Maleš (od 57. Modrić), Kovačić (od 57. Eduardo), Perišić (od 75. Milić) - Jelavić (od 46. Mandžukić), Olić. (Roberto CAR)


Podijeli: Facebook Twiter