Prijatelji životinja za Uskrs bez jaja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prijatelji životinja su na Veliki cetvrtak u podne na Trgu bana Josipa Jelacica u Zagrebu izveli prikaz baterijskog uzgoja kokoši, potrpavši se izranjavani, odrezanih usta i puni gnojnih cireva u kavez, apelirajuci na gradane da se zauzmu za hitnu zabranu baterijskog uzgoja kokoši te da ne kupuju jaja.

Isticu da tako životinje pate te da bi tek 2012. godine baterijski uzgoj trebao biti u potpunosti zabranjen u Europskoj uniji, pa tako i Hrvatskoj. Ta bi zabrana tim ispacenim životinjama dala veci kavez.

Današnjim kokošima koje prisiljavaju da snesu i do 300 jaja godišnje i koje živote provode izmedu rešetaka te završavaju iscrpljene u klaonicama veci kavez nece znaciti prirodne uvjete i komfor, ali zabrana baterijskog uzgoja dat ce im barem minimalnu poštedu od svakodnevnog mucenja.

Pilici rodeni pod grijacem, umjesto pod toplim perjem svoje majke, nabacuju se na selekcijsku traku cekajuci da ih, zavisno o njihovom spolu, samelju ili uguše plinom ili pak predodrede za radanje dokle god više nece imati snage izbacivati iz sebe jaja.



Njihova patnja se nastavlja transportom u pretrpanom kamionu kojemu je zadnja postaja klaonica. Svoja krila napokon ce moci raširiti, no uzaludno se trzajuci viseci obješeni za svoje noge na pokretnoj traci prema automatskom nožu koji ce im zasjeci vratove i proliti krv, s kojom ce iscuriti i njihov mucenicki život.

U posebnom uzgoju tzv. brojlera pilice natrpavaju u ogromne hangare gdje ne mogu napraviti prirodnu hijerarhiju. To rezultira psihickim poremecajem i samoranjavanjem koje se pokušava sprijeciti rezanjem kljunova. Nakon tovljenja i antibiotskih tretmana njihova izoblicena i neprirodno udebljana tijela postaju mesni proizvodi.

Stoga upravo za vrijeme blagdana u kojem se poziva na suosjecanje, ali i nemilice troše goleme kolicine jaja, Prijatelji životinja pozivaju na odbacivanje okrutnosti i ubijanja pilica i kokoši, odnosno na nejedenje mesa i jaja kokoši. Ljudski jelovnik može izgledati ukusnije, zdravije i eticnije i bez mesa životinja i bez jaja kokoši.

Da bi, osim nezamislive patnje koju prolaze kokoši i pilici, gradanima pokazali i kako se bez jaja može dobro i zdravo jesti, Prijatelji životinja ce u subotu, 3. travnja, u 12 sati na Trgu kralja Tomislava organizirati degustaciju sojinih medaljona pohanih bez jaja, francuske salate s majonezom bez jaja te palacinke i kolace bez jaja.


Podijeli: Facebook Twiter