"Prijatelji" u apartmanu za 50 eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Dobar dan, državni inspektorat, molim vas rješenje o kategorizaciji i dozvolu za iznajmljivanje." Mjesto Medulin, vrijeme 8.30 sati. Odjednom panika, vlasnica kuce bježi po dvorištu, zatim ulazi u apartman, pa izlazi, pa ulazi u onaj u kojem se nalazi slovacka obitelj. Inspektori dolaze do vrata apartmana i savjetuju vlasnici da ne nagovara Slovaka na laž.

"Recite da ste moj prijatelj i nemojte reci da ste mi platili boravak i sve ce biti u redu, samo opušteno, nije policija vec oni koji traže da placamo porez", tajnovito je vlasnica kuce savjetovala svoga gosta. Slovak zbunjen. Negira najam, ali su mu ipak troškovi vode i struje preskupi(?)! Medutim, inspektori su bili neumoljivi i svoj su nadzor obavili temeljito i profesionalno, štiteci pritom Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti.

To je bio pocetak, ali i sukus cjelodnevnog druženja naše novinarske ekipe s troje gospodarskih inspektora državnog inspektorata RH koji su pocetak srpnja odlucili provesti u Medulinu, u naseljima Kapovica i Šaraje, kontrolirajuci privatne iznajmljivace soba i apartmana. Tri kazne i cetiri ispravna nadzora epilog je tog nimalo lakog dana koji smo proveli u društvu inspektora.

Prva kazna pala je upravo na samom pocetku radnog dana kojom smo i poceli ovu pricu. Gospoda koja je slovackoj obitelji iznajmila apartman na Kapovici nije imala rješenje o kategorizaciji niti druge potrebne dokumente za legalno iznajmljivanje apartmana. Državni inspektori su gospodi, koja nije bila voljna za razgovor s novinarima, objasnili da je rijec o prekršaju iz zakona o ugostiteljskoj djelatnosti te da su kazne za taj prekršaj propisane u rasponu od tri do 15 tisuca kuna.

Tijekom nadzora culi smo da je Slovak inspektorima izjavio da on nije platio najam, jer su navodno prijatelji, vec samo troškove struje i vode u iznosu od 50 eura dnevno (?)! Inspektori isticu da su se takvih prica naslušali.

Nekoliko metara dalje inspektori su ušli u dvorište obiteljske kuce Joze Bijelica. Primio ih je, a nama ponudio okrjepu. Nakon što su inspektori utvrdili da ima uredne papire za turisticku djelatnost, zahvalili su mu se na gostoprimstvu i otišli. Nama je pak Bijelic ispricao kako je ova sezona jako loša te da su prvi turisti tek stigli.

- Opcina nam još nije asfaltirala ulicu koja više slici Iraku nego Istri. Ovo je sramota za hrvatski i istarski turizam. Opcina, porezna uprava, županija, država i svi samo traže pare, a zauzvrat ništa ne daju. Paušal za tri apartmana godišnje placam 3.800 kuna i nitko ne pita hocu li ja taj novac uopce zaraditi. Eto, to je naša realnost, zato Bože cuvaj Hrvatsku, a odo' ja u Austriju, ironicno je rekao Bijelic.

Prije nekoliko dana voditelj pulske ispostave državnog inspektorata RH Slavoj Brozic nam je rekao da višegodišnje iskustvo inspektora dovodi do toga da se na terenu uglavnom prepoznaju kuce koje nemaju kategorizaciju. To se pokazalo istinitim, u što smo se sami uvjerili.

Standardna je izlika "nisam znao da mi i ovaj dokument treba". Ipak je najbolje kada vlasnik kuce nagovara gosta da kaže kako su oni prijatelji te da ne placa najam ili pak kad se svi zajedno skriju u kucu i ne izlaze po sat vremena. Takvih prica inspektori cuju svakodnevno i vec su ih pomalo uzeli zdravo za gotovo. No kako kažu, niti jedan prekršitelj ne prode nekažnjeno. (C. B. GALIC;snimio N. LAZAREVIC).

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter