Prijatelji nestalog Rijecanina ogorceni sporošcu procedure

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osamnaest dana prošlo je od pronalaska tijela muškarca u provaliji uz cestu Rijeka - Buzet, za koje se pretpostavlja da je 37-godišnji Alen Poropat Šole iz Rijeke, no identitet službeno još nije potvrden.

Grupa gradana i Poropatovi prijatelji okupljeni u Facebook grupi "Nestao Alen Poropat Šole" ovih su se dana ponovno obratili medijima, pa i našoj redakciji, jer se "nitko iz buzetske policije nije udostojao pokucati na vrata njegovih roditelja i priopciti im tužnu vijest, vec i sada lutaju od institucije do institucije ne bi li saznali kakva je sudbina zadesila Alena. Njegovo tijelo je na patologiji pulske bolnice, a roditelji i rodbina, dok se pouzdano ne utvrdi identitet nesretnog mladica, ne mogu organizirati sahranu…

Roditelji, rodaci i prijatelji još se uvijek ne mogu oprostiti od Alena, tihog i omiljenog mladica sa Srdoca, kojeg su uporno tražili od 29. svibnja jer nema službene potvrde o tome je li pronadeno tijelo u provaliji ono za kojim su danima tragali. Prošli su vec svi razumni rokovi pa sezona godišnjih odmora u ovome i slicnim slucajevima ne može biti nikakav izgovor.

Otac Jože svakodnevno sa zebnjom u srcu i vec izluden ocekuje telefonski poziv iz Buzeta ili Pule, gdje se službeno vodi istraga, dok majka Milojka, shrvana, pije sedative i oporavlja se od šoka na psihijatrijskom odjelu rijecke bolnice.

Alenovim roditeljima je obecano da ce nakon obdukcije utvrdivanje identiteta biti obavljeno "u najkracem roku". Kako je taj rok vec odavno prošao, zahtijevamo da se postupak ubrza i tragicna prica oko nestanka Alena Poropata završi na covjeku dostojanstven nacin", piše izmedu ostalog u pismu medijima, u kojemu prijatelji Alena Poropata izražavaju ogorcenost zbog bešcutnosti nadležnih službi.

Potaknuti pismom pokušali smo doznati u kojoj je fazi istraga i identifikacija tijela. Od glasnogovornice Županijskog suda u Puli Edvine Draguzet doznajemo da je nalogom istražnog suca odredeno utvrdivanje identiteta mrtvog tijela metodom DNK analize, koja je povjerena Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta na zagrebackoj Šalati. Do jucer pulskom sudu nije stigao nalaz DNK analize, no on se ocekuje kroz krace vrijeme.

Obdukcija tijela obavljena je na Odjelu patologije i sudske medicine pri pulskoj Opcoj bolnici. Odgovarajuci na naš upit glasnogovornica Draguzet navela je da je istražni sudac naložio i prometno-tehnicko vještacenje ispravnosti skutera koji je pronaden nedaleko od tijela muškarca, kao i da do jucerašnjeg dana sud u Puli nije zaprimio nijedan nalaz vještacenja.

Službenog nalaza i mišljenja patologa o uzroku i vremenu smrti, doznajemo, u sudskom spisu još nema i nece ga biti sve dok se u Zagrebu sa sigurnošcu ne utvrdi identitet osobe. Tijelo muškarca ostat ce tako na patologiji pulske Opce bolnice do njegove identifikacije i tek tada ce ga obitelj moci preuzeti i sahraniti.

Podsjetimo, tihi i, kako su ga prijatelji opisali, omiljeni mladic sa Srdoca nestao je još 29. svibnja, kada je nakon kave s prijateljem krenuo prema Opatiji na skuteru piaggio X8 250, metalik sive boje. Na Facebooku su njegovi prijatelji pokrenuli potragu napravivši stranicu "Nestao Alen Poropat Šole", s podacima da je Alen nestao u nedjelju, 29. svibnja, te da je njegov mobitel bio ukljucen do utorka prijepodne.

Umjesto Alena javljala se telefonska sekretarica na hrvatskom jeziku. Njegovi prijatelji pretražili su ceste prema Sloveniji, najviše one koje vode od Permana preko Muna i Vodica do granicnog prijelaza Jelovica. No, ni njega ni skuter nisu pronašli sve do subote, 23. srpnja u 13.45 sati. Tada je upravo Emil Cerneka, covjek koji je posljednji vidio Poropata živog, u sklopu potrage u provaliji kod Buzeta pronašao skuter i mrtvog prijatelja.


Podijeli: Facebook Twiter