Prihvatilište za beskućnike proslavilo 3. rođendan


Predstavnici Grada Pule, Istarske županije, ustanova socijalne i zdravstvene skrbi, Policijske uprave istarske, gradskih udruga te brojni volonteri i donatori posjetili su u petak Prihvatilište za beskućnike Pula koje je proslavilo svoju treću godišnjicu. Kako je na prigodnom rođendanskom druženju navela Jasna Vekić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križ Pula, u samom začetku prihvatilišta, osim Crvenog križa i tadašnje ravnateljice Nevije Srdoč te Vinka Kneza iz Grada Pule, stoji puno entuzijazma i rada djelatnika brojnih institucija i ustanova, ali i volontera.

Prisjetivši se samih početaka, kada je u tadašnjem prostoru Vile Marije otvoreno interventno prihvatilište da bi se beskućnici s ceste skloniti od oštre zime, navela je da je ono u tri godine puno napredovalo.

- Prvih godinu bilo nam je jako teškom, morali smo u hodu uspostavljati pravila, išli smo korak po korak i mislim da smo sada uspjeli doći do trenutka da se svi naši korisnici, ali i djelatnici, u prihvatilištu doista osjećaju kao kod kuće, navela je Vekić i pozvala sve prisutne na daljnju suradnju.

Voditeljica prihvatilišta Helena Babić, pravo "dijete Crvenog križa" koja je s 15 godina počela volontirati u ovoj udruzi, goste je pozdravila riječima kako osjeća da su tu "već sto godina" jer je kroz ustanovu u tri godine prošlo 50-ak korisnika, svaki sa svojom jedinstvenom i teškom pričom te poručila svima koji podupiru njihov rad da su i oni dio podrške tim ljudima da riješe svoje brojne probleme te krenu u novi, bolji život.

Tim su povodom podijeljene i prigodne zahvalnice za podršku i to Lions clubu, PU Istarskoj - Odjelu za osobne prijave, udruzi Ruka šapi, Inner Wheelu, udruzi Probudi se, Primula d.o.o, Pula Herculanei, Zuberu, Cut roomu, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, Damiru Bubiću, Oriani Španić, Pleteru, Društvu osoba s tjelesnim invaliditetom, Udruzi Naš san njihov osmijeh, Volonterskom centru Istra, Darku Bezelju, Neviji Srdoč te Glasu Istre.

- Velike zahvale idu naravno i Gradu i Županiji koji su pomogli da se prihvatilište otvori i nastavi sa svojim životom te na taj način izvukli 50-ak ljudi s dna, osnažili ih i pružili im nadu u bolji život, zaključila je Vekić na prigodnom rođendanskom druženju.

Na prigodno održanom okruglom stolu, raspravljalo se i o problemima s kojima se Prihvatilište susreće u radu, a kao glavni su navedeni licenciranje prihvatilišta budući da bez rješavanja vlasništva ne mogu kandidirati za brojna dostupne projekte te potrebu daljnjeg uređenja. Govorilo se i o potrebi dodatne podrške institucija, ali i nepoznavanja programa koje provode, a posebno je zanimljiva bila rasprava o prijavi boravišta te problemu prijavljivanja beskućnika. (B. PETROVIĆ)
 


Podijeli: Facebook Twiter