Prihvaćena jamčevina za M. Mamića, o Zdravku sutra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebački Županijski sud u četvrtak je prihvatio predloženu jamčevinu za Marija Mamića, dok će o nekretninama koje je za obranu sa slobode ponudio njegov otac, izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić, odluka biti donesena najvjerojatnije u petak.

Sutkinja istrage Erna Dražančić odbila je prijedlog nekretnina koje je kao jamčevinu predložio osumnjičeni poduzetnik Sandro Stipančić, dok pritvoreni Igor Krota nije ni ponudio jamčevinu pa se o njegovu izlasku iz Remetinca nije raspravljalo.

Prihvaćanje jamstva za Marija Mamića ne znači da će on odmah izaći iz Remetinca jer USKOK na tu odluku ima pravo žalbe, isto kao što se i Stipančićeva obrana može žaliti na odbijanje njihova prijedloga.

Prije odluke za Mamića sud želi mišljenje vještaka

Zamjenik ravnatelja USKOK-a Sven Mišković kazao je da je sutkinja istrage za petak zakazala novo ročište za Zdravka Mamića na koje je pozvan i sudski vještak da bi se "razjasnile određene stvari".

Mišković nije želio otkrivati detalje ponuda za jamčevine, ističući da je ročište bilo zatvoreno za javnost. No, prema neslužbenim informacijama Mamić je ponudio nekretnine u vlasništvu troje njemu bliskih osoba.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u utorak je potvrdilo da se Mamić može braniti sa slobode uz jamčevinu od 14 milijuna kuna. Njegovu sinu potvrđena je jamčevina od pet milijuna, Stipančiću od četiri milijuna, a Kroti od dva milijuna kuna.

Da će za izlaz iz istražnog zatvora umjesto 14 milijuna kuna u gotovini ponuditi nekretnine svojih prijatelja Mamić je, putem svojih odvjetnika, poručio još u utorak u tekstu objavljenom na internetskoj stranici Dinama.

Izvanraspravno vijeće u utorak je, osim što je potvrdilo ranije određene jamčevine, odlučilo i da Mamić na slobodi neće smjeti obnašati dužnost u Dinamu ni kontaktirati sa svjedocima među kojima je i njegov brat Zoran, Dinamov trener.

Nakon što sud potvrdi ponuđene nekretnine, na koje se prethodno mora upisati založno pravo, osumnjičeni će na sudu morati obećati da će se pridržavati mjera opreza.

Iz Dinama navodno izvučeno više od deset milijuna eura i pola milijuna funti

Nova USKOK-ova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa rezultat je nadzora koji je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija.

Tzv. porezni USKOK navodno je utvrdio da je iz Dinama preko off shore tvrtki od 2004. izvučeno više od deset milijuna eura i pola milijuna funti. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario, Krota i Stipančić.

Prema pisanju medija imena te dvojice istarskih poduzetnika i ranije su se u nekoliko navrata spominjala u kontekstu malverzacija i pranja novca u inozemstvu preko off-shore tvrtki.

Tužiteljstvo sumnja da je Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave Dinama, u razdoblju od prosinca 2004. do travnja ove godine, povezao u zločinačko udruženje aktualnog čelnika HNS-a Damira Vrbanovića, tada glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina, Krotu i Stipančića kao voditelje poslovanja ili prokuriste tvrtki iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga.

Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem navodno dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i tvrtki iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja Dinama prema igračima te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime Dinama potpisivali Mamić i Vrbanović. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter