Prihvaćena Jakovčićeva Jadransko-jonska strategija

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Odbor za regionalni razvoj Europskog parlamenta usvojio je izvješće zastupnika IDS-a Ivana Jakovčića o Strategiji EU-a za jadransku i jonsku regiju. Strategija Europske unije za jadransko-jonsku makro-regiju prva je strategija s velikim udjelom država izvan EU-a koje surađuju s državama članicama, čiji je naglasak na konkretnim projektima održivog gospodarskog razvoja.

U svom izvješću zastupnik Jakovčić ukazuje na potrebu žurnog dovršetka jadransko-jonske autoceste te na nužnost povezivanje regije s glavnim europskim prometnim pravcima.

- Prije deset godina u Puli smo osnovali Jadransko-jonsku euro-regiju. Imao sam čast biti izabran za prvog predsjednika te regije. Veliko mi je zadovoljstvo što smo jedno desetljeće kasnije, ovdje u Bruxellesu, usvojili  izvješće o Strategiji EU-a za jadransku i jonsku regiju - rekao je Jakovčić. - Izvještaj o jadransko-jonskoj strategiji, što sam ga pripremio za Europski parlament, temelj je za realizaciju velikih, infrastrukturnih projekata u zemljama koje obuhvaća ta europska regija. Istodobno, taj dokument otvara velike mogućnosti za razvoj turizma, ribarstva i svega ostalog što je vezano uz "Plavi razvoj". Tu je i osnova za zaštitu okoliša, za zaštitu našeg Jadrana i Jonskoga mora. Uvjeren sam da će velika većina zastupnika moj izvještaj podržati i na plenarnoj sjednici EP-a kao što su ga velikom većinom danas podržali članovi Odbora za regionalni razvoj. Vrlo sam sretan i svoju sreću želim podijeliti sa svima onima koji vole Jadran i Jonsko more. Europa sad ima temelj za financiranje ključnih projekata koji su od velike važnosti za građane koji žive uz Jadransko i Jonsko more.

O izvješću zastupnika Jakovčića  o Strategiji EU-a za jadransku i jonsku regiju Europski će parlament raspravljati i glasovati na plenarnoj sjednici u listopadu. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter