Prihodi u turizmu 2013. porasli 11 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prihodi u turističkim djelatnostima u prvih osam mjeseci ove godine porasli su 11 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dosegnuvši gotovo 18 milijardi kuna, objavili su danas iz Ministarstva turizma pozivajući se na podatke Porezne uprave.

Riječ je o podacima koji se odnose na ukupne financijske prihode u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te u djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja, napominju iz tog ministarstva.

Povodom objave tih podataka ministar turizma Darko Lorencin naglasio je da svi relevantni pokazatelji, od rezultata turističkog (fizičkog) broja novozaposlenih ove godine u turizmu do podataka o prihodima Porezne uprave i HNB-a, govore da je ova godina bila uspješna, te da pokazuju snagu turističkog sektora.

Lorencin ističe da se do kraja ove godine očekuju 2 do 3 posto veći ukupni prihodi od turizma u odnosu na prošlu godinu. Među kategorijama turističkih djelatnosti od spomenutih gotovo 18 milijardi kuna u prvih osam mjeseci najviše je, 7,88 milijardi kuna ili 5,3 posto više nego lani, ostvareno u djelatnosti pružanja smještaja u hotelima i sličnim objektima.

U kategoriji kampova i prostora za kampiranje prihod je iznosio 272 milijuna kuna ili 13 posto više nego u lanjskih osam mjeseci.

Najveći porasti prihoda ostvareni su u ugostiteljskoj djelatnosti, pa je tako u djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane sa 3,16 milijardi kuna zabilježen porast od 32,2 posto. Isti postotak rasta, od 32,2 posto, ostvaren je i u djelatnosti pripreme i usluživanja pića s 2,74 milijarde kuna prihoda.

Za razliku od tih, u kategorijama touroperatora i putničkih agencija prihod je u osam mjeseci ove godine bio nešto manji nego lani - touroperatori su s 303,6 milijuna kuna u minusu od 2 posto, dok je prihod putničkih agencija od 3 milijarde kuna za 3 posto manji nego lani. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter