Prihodi su za sada nedovoljni za sve planirane poslove


Polugodišnji prihodi proračuna u iznosu od 2.076.000 kuna tek su blizu jedne petine godišnjeg plana, a devet posto su veći nego u istom razdoblju prošle godine. To je česta slika općinskih proračuna koji se u većem dijelu pune u drugom dijelu godine, pa tako i u Grožnjanu očekuju da će do kraja godine biti ispunjen plan od 11,4 milijuna kuna, zaključeno je na sjednici Općinskog vijeća Općine Grožnjan na kojoj je razmatrano punjenje općinske kase u prvom polugodištu ove godine.

Zaduženja od 2,3 milijuna kuna

U planirane ukupne prihode uračunata su i planirana zaduženja od 2,3 milijuna kuna koja nisu realizirana u tom razdoblju. Prihodi poslovanja, u što ulaze prihodi od poreza, imovine, raznih pristojbi i naknada, donacija i raznih usluga, iznosili su 1,7 milijuna kuna ili 28 posto od plana. Najviše je bilo prihoda od poreza (547.000 kuna), te od pomoći iz inozemstva (408.000 kuna), iako je kod poreznih prihoda zamijećen pad u odnosu na prošlu godinu. Znatno su, u odnosu na lani, u prvom polugodištu, porasli prihodi od imovine (zakup poljoprivrednog zemljišta, najma stanova, zakupa poslovnih prostora… ), na ime čega je naplaćeno 394.000 kuna, što je 38 posto od godišnjeg plana, a 36 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Brojni poslovi i obaveze nisu mogli čekati sporije povećanje prihoda, pa su u prvom polugodištu rashodi i izdaci iznosili 2,5 milijuna kuna, što je čak 61 posto manje nego lani u istom razdoblju, a 23 posto od godišnjeg plana. Ipak, mani prihodi nisu bili dovoljni za sve poslove pa je na kraju polugodišta proračun bio u minusu, što će biti sanirano do kraja kalendarske godine.

Oko 130.000 uloženo u građevine

U tim rashodima su i rashodi proračunskog korisnika Polivalentnog kulturnog centra od 201.000 kuna, što je u skladu s godišnjim planom. Ostvareni su svi zakonom predviđeni izdaci i davanja, financirani razni poslovi, a tu je rata za zajam iz ranijih godina za uređenje cesta. U ovoj godini za uređenje cesta i saniranje oštećenja na kolicima, za javnu rasvjetu i druge poslove utrošeno je 370.000 kuna (poslovi na cestama Jarpetru, Sažonima, Peroju, proširena je javna rasvjeta u Radanićima, Porpoatima, Šterni…). Oko 130.000 kuna uloženo je u građevinske objekte (radovi u koncertnoj dvorani, uređenje kapelica i slično).  U cjelini, prihodi nisu mogli pratiti sve obaveze i neophodne poslove, pa je u prvom polugodištu proračun bio u minusu, što će se nadoknaditi u preostalom dijelu godine povećanim prihodima. (L. JELAVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter