Prihodi od turizma veći za 5,7 posto

Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)
Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)

Prihodi od turizma u prvih šest mjeseci ove godine porasli su za 5,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2012., te su, prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), iznosili 2,077 milijarde eura, izvijestili su danas iz Ministarstva turizma.

Udio prihoda od putovanja - turizma u ukupnom BDP-u iznosili su u tom razdoblju 9,9, posto, što u odnosu na 2012. predstavlja blagi rast udjela, navode iz Ministarstva.

Nakon rasta prihoda od turizma u prvom tromjesečju 2013. godine, pozitivan trend nastavljen je i tijekom razdoblja travanj-lipanj, u kojem je ostvarena 1,77 milijarda eura, što je u odnosu na prošlu godinu rast od 6 posto. Udio prihoda u BDP-u iznosio je u tom razdoblju 16,1 posto, odnosno jedan postotni poen više nego lani.

"Rast financijskih pokazatelja u turizmu, uz fizičke pokazatelje, jasno ocrtava tijek ovogodišnje turističke sezone, koja je prema svim dosadašnjim brojkama uspješnija od 2012. godine", komentirao je ministar turizma Darko Lorencin. Ocijenio je da je "dosadašnji uspjeh u turizmu rezultat kvalitetnih priprema, predanog rada turističkog sektora, ali isto tako i svih aktivnosti koje Ministarstvo turizma provodi u suradnji s privatnim sektorom. Iako 2013. godina još nije završena, vjerujem da će i na godišnjoj razini turistički rezultati biti dokaz snage turističkog sektora, rekao je ministar Lorencin. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter