Prihodi Kamenjaka zadnje 3 godine povećani 40 posto

Neven Iveša pokazuje jednu od kazni za rad bez koncesijskog odobrenja (T. GRBIĆ)
Neven Iveša pokazuje jednu od kazni za rad bez koncesijskog odobrenja (T. GRBIĆ)

Prihodi Javne ustanove Kamenjak povećani su u posljednje tri godine za oko 40 posto, a broj djelatnika s četiri na devet (ne računajući sezonce) te se u 2013. planira zapošljavanje još troje djelatnika, izvijestio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Neven Iveša, ravnatelj JU-a Kamenjak.

Usporedbe radi, prihodi od ulaznica u ovoj godini iznose tri i pol milijuna kuna, a u 2009. su iznosili 2,1 milijun. Dodatni prihodi ostvaruju se prodajom suvenira, naplatom koncesija, edukativnih programa, ali i kazni koje se većinom odnose na rad bez koncesijskog odobrenja ili bespravnu gradnju. Prihodi od suvenirnice ove godine iznose 142 tisuće, a u 2010., su iznosili 34 tisuće.

- Od kazni putem optužnih prijedloga u državni proračun ove godine bit će uplaćeno gotovo sto tisuća kuna. Veliku važnost pridajemo nadzornoj službi koja je spriječila pokušaje bespravne gradnje u park-šumi Soline, zatim spasila desetak života što od utapanja, što prilikom nasukavanja ili nemogućnosti povratka na kopno s Fenolige zbog velikih valova. Broj krađa je smanjen za 95 posto, a nije zabilježen nijedan požar, dodao je Iveša.

Podsjetio je na dosad realizirane projekte poput staze dinosaura, info-punkta, suvenirnice, trim-staze, učionice u prirodi, poučne staze kroz šumu Soline, introdukcije istarskog goveda, podjelu eko-pepeljara.

Sljedeće godine planira se pomoći poljoprivrednicima na Kamenjaku pri dobivanju eko-certifikata. U tijeku su pripreme za uspostavu edukativno-didaktičke šetnice Gradina, arheološka istraživanja na  Kastrilu i Gomili, šetnice "Putovima starih maslina na Kamenjaku", staze u šumi Kašteja…

- Svjesni smo problema koje imamo na terenu - prašina i nedostatak parkirališta. Uskoro će se sastati radna skupina stručnjaka te ćemo na temelju njihovih zaključaka sazvati sastanak s mještanima koji će tada moći odlučiti o načinu rješavanja tih problema.

Ustanova je odvojila 700 tisuća kuna za ekološku sanaciju prometnice na Kamenjaku, no ne želimo sami donositi rješenja, već poštovati želje mještana, rekao je Iveša.

Podsjetio je da se ustanova u cijelosti financira sama te da je Kamenjak uvršten u poznate svjetske vodiče poput Lonely Planeta, National Geographica, Trip Advisera, Daily Telegrapha i da je dobitnik Plavog cvijeta u sklopu akcije "Volim Hrvatsku" koji dodjeljuje Hrvatska turistička zajednica.

Osvrnuo se i na nemili događaj krađe novca na naplatnoj kućici rekavši da kriminalistička obrada još traje te da Općina cijelo vrijeme vrši zbog toga pritisak na njega i Upravno vijeće, iako je na osnovi konzultacija s odvjetnicima ustanovljeno da nema temelja za otkaz djelatnicima ustanove kojima je izrečena novčana kazna, odnosno smanjene plaće za 25 posto na šest mjeseci.

- Tijekom proteklog razdoblja u ustanovi su obavljeni brojni inspekcijski nadzori pri čemu nisu utvrđene nepravilnosti, što znači da je rad ustanove zakonit i transparentan, zaključio je ravnatelj. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter