Prihod za bržu obnovu Eufrazijane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mali red, ali konstantni red pred stolicem na ulazu u atrij Eufrazijane pokazuje da prošlog tjedna uvedena naplata za posjet katedralnom kompleksu porecke Eufrazijane ne odvraca turiste od razgleda ovog svjetski važnog kulturno-povijesnog i sakralnog spomenika.

Iako ima mišljenja gradana da je cijena od 30 kuna previsoka, a ima i onih koji smatraju da bi ulaz u samu crkvu trebao i dalje biti slobodan, vec prvi dani ove "revolucije" u turistickom korištenju jedine istarske znamenitosti na UNESCO-voj listi svjetske baštine pokazuju da je potez bio opravdan, pa i cijena ulaznica "pogodena".

Valja napomenuti da je 30 kuna puna cijena za posjet bazilici s mozaicima iz VI. stoljeca, memorijalnoj kapeli (celli trichori), muzeju sakralne umjetnosti, arheološkom podrucju, zvoniku..., a da svaki deseti posjetitelj u grupi ima besplatan ulaz, baš kao i vodici i djeca do 10 godina. Za ucenike i studente ulaznice su po 10 kuna, ali organizirane grupe ucenika puštaju se u samu baziliku i besplatno.

- Maksimalno smo tolerantni što se tice ulaska u baziliku. Ako se netko želi u bocnoj kapeli moliti ili je došao samo pogledati mozaike, puštamo ga besplatno, kaže Ilija Jakovljevic, kancelar porecke i pulske biskupije koji je u njeno ime zadužen za organizaciju i provodenje novog režima posjeta Eufrazijani.

Što se tice broja posjetitelja, pocetak je obecavajuci. Prošlog tjedna je u jednom danu, doznajemo od Jakovljevica, izdano oko 800 ulaznica, uz napomenu da toj brojci valja dodati djecu i grupe ucenika. Biskupija je na prodaji ulaznica i nadzoru za sada angažirala pet osoba, a s porastom broja posjetitelja bit ce ih u špici sezone i desetak.

Naravno, rano je spekulirati kakav ce biti cjelosezonski posjet, ali nece biti iznenadenje ako bude prodano i 150 tisuca ulaznica što bi moglo donijeti i puno vece prihode od dosadašnjih. Naime, do sada se naplacivalo uspinjanje na kampanil i obilazak dijecezanskog muzeja, obje ulaznice po 10 kuna, a godišnji prihod bio je oko pola milijuna.

Jakovljevic napominje da ce prihodi od ulaznica biti namjenski trošeni za održavanje i obnovu spomenickog kompleksa, a lista potrebnih zahvata je poduža: sanacija krstionice, obnova poplocenja atrija, krovište celle trichore...- Prihod od ulaznica sigurno ce pomoci da se sanacijski i restauratorski zahvati u Eufrazijani provode brže jer su do sada najvecim dijelom ovisili o novcima iz državnog proracuna, odnosno Ministarstva kulture, kaže Ivan Matejcic, porecki znanstvenik koji vec godinama vodi projekt zaokruživanja razgledavanja ovog spomenickog kompleksa.

Za to je u posljednjih sedam, osam godina iz državnog proracuna izdvojeno oko 5,2 milijuna kuna, te još izmedu 500 tisuca i milijun kuna iz blagajni Grada Poreca i Biskupije. Ministarstvo kulture platilo je i posljednje "tehnicke" pripreme za uvodenje naplate - od postavljanja platformi za hodanje i videonadzora do tiskanja ulaznica, besplatnih prospekata (zasad na tri jezika) i prikladnih majica za osoblje.

Inace, Eufrazijana ce tijekom ljeta za posjetitelje biti otvorena svakodnevno od 9.30 do 18.30 sati, a nedjeljom i blagdanima, zbog svetih misa i drugih obreda, turisticki ce razgled biti moguc od 13 do 18.30 sati.


Podijeli: Facebook Twiter