Prihod turističkih djelatnosti u prva 4 mj. viši 21 %

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

U turističkim djelatnostima u Hrvatskoj u prva četiri mjeseca ove godine ostvareno je 5,73 milijarde kuna prihoda ili 21 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestili su danas iz Ministarstva turizma pozivajući se na podatke Porezne uprave.

Riječ je o djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te putničkih agencija i organizatora putovanja.

Ministar turizma Darko Lorencin s takvim je prihodima izuzetno zadovoljan jer su, kako kaže, upravo financijski pokazatelji ključno mjerilo uspješnog poslovanja. Smatra da je rast prihoda u turističkim djelatnostima, posebno u hotelima, kampovima i restoranima, pozitivan predznak predsezone te cijele turističke godine.

Lorencin ističe i da u ostvarenju pozitivnih financijski učinaka važnu ulogu imaju investicije. Zbog toga poziva cijeli sektor da i dalje investira u podizanje kvalitete ponude i usluga u svojim objektima, jer je to pravi put k još kvalitetnijem i konkurentnijem turizmu.

Prema segmentima, u turističkim djelatnostima najveći je prihod u prva četiri mjeseca ove godine zabilježen u djelatnosti pružanja smještaja u hotelima i sličnim objektima, u kojoj su pravne i fizičke osobe ostvarile ukupno 2,34 milijarde kuna ili 55 posto više nego lani. Rast prihoda bilježi se i u odmaralištima te objektima za kraći odmor, od 75 posto, dok je taj porast u kampovima 58 posto, a u djelatnosti pripreme i usluživanja pića od 9 posto te u restoranima 4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter