Prihod od koncerta za stipendiranje studenata slabijeg imovinskog stanja


U povodu obilježavanja Dana sv. Tome, zaštitnika grada Pule, odnosno najave velikog humanitarnog koncerta "Sv. Toma - zajedno za znanje" koji će se održati 3. srpnja u 20 sati u Areni, u petak je u Komunalnoj palači održana konferencija za novinare. Kako je rečeno, prihod od prodaje ulaznica na kojem će nastupiti Oliver Dragojević, Ante Gelo, sestre Husar i drugi, usmjerit će se za stipendiranje studenata slabijeg imovinskog stanja. Cijena ulaznice je 20 kuna. Organizator koncerta je Hrvatski katolički zbor "MI", porečko-pulska biskupija i Grad Pula.

- Želimo pomoći studentima slabijeg imovinskog stanja da dođu do svog životnog poziva, i s radošću prihvaćamo inicijativu, rekao je vlč. Željko Zec, napomenuvši da ga veseli zajednička inicijativa u organizaciji koncerta jer smatra da je zajedništvo ključ za rješavanje mnogih problema. Predsjednik HKZ "Mi" Anton Kliman kazao je da su u organizaciju koncerta krenuli jer osjećaju da je potrebno osigurati svima isti početak te da se onima kojima je neimaština prepreka, omogući da san ne ostane nedosanjan.

Rekao je da će stipendiranjem studenata dati šansu mnogim mladima, tim više jer je sve više onih koji odlaze iz domovine, u potrazi za boljim životom. Važno im je pružiti šansu za obrazovanje, rekao je, a onda bi se druge institucije trebale pobrinuti da mladi ostanu i doprinesu razvoju i budućnosti zemlje. Punu podršku dao je pulski gradonačelnik Boris Miletić, kazavši da je koncert za stipendiranje studenata slabijeg imovinskog stanja hvalevrijedna inicijativa, istaknuvši da Grad Pula već dugo surađuje s biskupijom i zborom te da će se to dakako nastaviti. Rekao je i poručio mladima da je ulaganje u znanje najisplativija investicija jer znanje nitko ne može oduzeti, a najbolja je startna pozicija za ulazak na tržište rada.

Pravo na školovanje ne bi smjela biti privilegija temeljena na financijskoj snazi obitelji, poručili su organizatori. Mnoga iznimno nadarena djeca koja dolaze iz siromašnih i neobrazovanih obitelji ne nastavljaju školovanje i nemaju priliku znanjem i obrazovanjem boriti se protiv svog siromaštva. Njihove startne pozicije za život su daleko drukčije, i mi želimo skrenuti pozornost javnosti na potrebu za stipendijama studentima slabijeg imovinskog stanja. Želimo olakšati njihovo studiranje i život, želimo pomoći i reći im da njihova želja za studiranjem nije ništa lošija od onih boljeg imovinskog stanja. Ne želimo da novac bude prepreka znanju. Stoga koncertom želimo konkretno pomoći, ali i potaknuti javnost da razmišlja o tom problemu i uključi se i pomogne, poručili su organizatori. (N. SOFTIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter