Prigovora nije bilo, piše se rješenje

Istarski pršut čeka još samo rješenje o upisu u europski registar oznaka izvornosti (Milivoj MIJOŠEK)
Istarski pršut čeka još samo rješenje o upisu u europski registar oznaka izvornosti (Milivoj MIJOŠEK)

Istarski pršut savladao je i posljednju prepreku u proceduri dobivanja europske oznake izvornosti: tijekom tromjesečnog roka za prigovore, koji je istekao 7. rujna, Europskoj komisiji nije stigao niti jedan prigovor, i sve što sada predstoji je objava rješenja o upisu u Europski registar oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla, što bi se trebalo dogoditi u narednih mjesec do dva.

Kako saznajemo od Blanke Sinčić Pulić, koja se u županijskom odjelu za poljoprivredu bavi zaštitom autohtonih istarskih proizvoda, nakon isteka roka za prigovore 7. rujna ona je nadležnom tijelu Europske komisije uputila službeni upit o tome je li ikakav prigovor podnesen, a u srijedu 16. rujna stigao je odgovor iz ureda Michaela Erharta, predsjednika komisije za zaštitu proizvoda pri Upravi za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije, u kojoj se navodi sljedeće: "Nikakav prigovor nije zaprimljen. Procedura objavljivanja rješenja o zaštićenoj oznaci izvornosti za Istarski pršut/Istrski pršut je započela, i mogla bi potrajati 6-8 tjedana. Objava Rješenja očekuje se krajem listopada ili početkom studenog".

Postupak započeo još 1997.

Podsjetimo ukratko na dugačak i mukotrpni put nacionalne, a zatim i europske zaštite koju je u zadnjih 18 godina morao proći istarski pršut, često morajući služiti i kao pokusni kunić za u Hrvatskoj tada još gotovo nepoznate procedure zaštite autohtonih propisa po europskim pravnim normama. Udruga proizvođača istarskog pršuta je još 1997. godine pokrenula postupak zaštite istarskog pršuta, a taj je postupak prema tadašnjim propisima okončan 2002. godine upisom zaštićene oznake izvornosti za istarski pršut pri državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. Narednih se godina međutim zbog usklađivanja s europskim zakonodavstvom procedura mijenja, i za zaštitu proizvoda postaje nadležno Ministarstvo poljoprivrede, kojemu je udruga 2008. godine uputila zahtjev za obnovu oznake izvornosti za istarski pršut prema novim propisima. Ta je procedura trajala tri godine, i napokon je u veljači 2011. godine istarski pršut dobio (drugi put, ali po novim pravilima) hrvatsku nacionalnu oznaku izvornosti.

U listopadu 2012. godine u Bruxelles je poslan zahtjev za dobivanje europske oznake izvornosti. Nakon pripremnih postupaka i ispitivanja vjerodostojnosti aplikacije, specifikacija istarskog pršuta objavljena je u službenim glasilima EU u lipnju 2013. godine, kada je otvoren i tromjesečni rok za podnošenje prigovora. U zadnji čas, posljednjeg dana roka, u rujnu 2013. godine u Bruxelles stiže slovenski prigovor na zaštitu istarskog pršuta, i zatim slijede pregovori između Hrvatske i Slovenije o zajedničkoj zaštiti istarskog pršuta koji su okončani sporazumom u kolovozu 2014. godine. Istarski pršut zatim je iznova zaštićen nacionalnim oznakama izvornosti ali s novom, zajedničkom specifikacijom, i u Hrvatskoj i u Sloveniji, a u rujnu 2014. godine u Bruxelles je poslan zajednički zahtjeva za prekograničnu zaštitu oznakom izvornosti proizvoda s dvojezičnim nazivom istarski pršut/istrski pršut. Nakon razmatranja i procedure odobravanja, zajednički zahtjev objavljen je u službenim glasilima EU 5. lipnja ove godine kada je počeo teći tromjesečni rok za prigovore. Rok je istekao, prigovora nije bilo, i više nema ni teoretskih formalno-pravnih prepreka da se zaštita istarskog pršuta u Hrvatskoj i Sloveniji napokon službeno proglasi, samo treba pričekati mjesec-dva da se rješenje napiše i prevede na sve službene jezike EU.

Novost i za europsku praksu

Pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Milan Antolović, inače i sam pršutar, vrlo je zadovoljan što je ta složena procedura nakon mnogih komplikacija napokon završena. "Zovu nas i čestitaju da smo to napokon riješili i priveli kraju, i stvarno smo sretni, a šteta je što rješenje o zaštiti kako su najavili iz Bruxellesa neće biti napisano do Internacionalnog sajma pršuta u Tinjanu, koji se održava 17. i 18. listopada, i koji bi bio prekrasna prilika da se zaštita našeg pršuta javno obznani. A tko zna, možda u Bruxellesu i požure s pisanjem rješenja", rekao nam je Antolović. Blanka Sinčić Pulić naglašava kako je istarski/istrski pršut prvi proizvod u Europskoj uniji ikada i igdje zaštićen oznakom izvornosti u dvije susjedne države, dakle njegova je zaštita bila novost i za europsku praksu ovakvih zaštita. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter