Prigovora malo, DIP poziva na izbornu šutnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u subotu je ponovno pozvalo sve sudionike predsjedničkih izbora da poštuju dvodnevnu izbornu šutnju.

DIP poziva da se ne šalju SMS poruke i e-mailovi, da se građanima u poštanski sandučiće ne ubacuje promidžbeni materijal, da se šutnja poštuje i na društvenim mrežama.

Potpredsjednica DIP-a Zdravka Cufar Šarić Hini je potvrdila da je DIP u subotu zaprimio manji broj prigovora zbog kršenja izborne šutnje. Konkretno, građani su se žalili da su u poštanskim sandučićima našli promidžbeni materijal, neki su dobili i SMS-ove, odnosno e-mailove. 

O čijem se materijalu i porukama radi u DIP-u nisu konkretizirali. 

DIP osuđuje takvo postupanje, no ohrabruje da je prigovora manje nego u prvom krugu predsjedničkih izbora, 28. prosinca ili, primjerice, na svibanjskim izborima za Europski parlament, kaže Cufar Šarić. 

Pred nedjeljni, drugi krug izbora za predsjednika ili predsjednicu države, u Hrvatskoj traje dvodnevna izborna šutnja, počela je s prvim minutama subote, a završava u nedjelju u 19 sati, sa zatvaranjem birališta.

Glasovanje uz "plavu potvrdu"

Birači koji u nedjelju, 11. siječnja, na biračkom mjestu utvrde da nisu upisani u izvadak iz popisa birača, mogu glasovati uz tzv. plavu potvrdu, podsjeća Ministarstvo uprave.

Radi se, primjerice, o osobama koje nemaju važeću osobnu iskaznicu. 

Takvi birači mogu glasovati ako pribave potvrdu za glasovanje, tzv. plavu potvrdu u nadležnom uredu državne uprave. Popis ureda koji potvrde mogu izdati, njihove adrese i brojeve telefona, Ministarstvo je objavilo na svojim internetskim stranicama.

Biračima koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, potvrdu izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo u inozemstvu.

U nedjelju, 11. siječnja oko 3, 8 milijuna hrvatskih birača u drugom krugu bira predsjednika, odnosno predsjednicu države - SDP-ova Ivu Josipovića ili HDZ-ovu Kolindu Grabar Kitarović.

Uz Hrvatsku, izbori za predsjednika ili predsjednicu države provest će se u još 50 država.

TIH poziva građane da u nedjelju izađu na birališta

Transparency International Hrvatska na dan izborne šutnje, uoči otvaranja birališta u drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju 11. siječnja, poziva birače da izađu na izbore; promatrače i članove biračkih odbora poziva da dosljedno provode izborna pravila, a sve ostale zainteresirane da svojim djelovanjem ne utječu na izborni postupak. 

"Potrebna nam je građanska odgovornost. Pokažimo je tako da prema vlastitoj savjesti odlučujemo između dva kandidata koji sudjeluju u izboru", poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a u priopćenju upućenom medijima u subotu.

"Zahvaljujemo svim predsjedničkim kandidatima koji su prezentirajući svoje programe, ideje i stavove tijekom izborne kampanje otvorili mnoge važne teme za sadašnji trenutak hrvatskog društva. Kampanja je završila. Sada pozivamo sve građane s pravom glasa da izađu na birališta i da snagom svog jednog glasa izaberu onu osobu za koju smatraju da će savjesno i odgovorno obavljati tu dužnost", navodi se u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter