Prigodnim repertoarom stvoren blagdanski ugođaj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lijep blagdanski ugođaj u znaku prigodnog repertoara priuštile su unatoč lošem vremenu brojnoj publici u crkvi sv. Antuna Muška klapa Brnistra i Mješovita vokalna skupina Nešpula.

Nešpula djeluje od 2006. godine, a Brnistra od 2014. godine i dijele zajedničku voditeljicu, energičnu Tatjanu Merkl, renomiranu glazbenu pedagoginju i dirigenticu koja je sa zborovima i klapama koje vodi postigla značajne uspjehe, te dobila brojne nagrade i priznanja u zemlji i inozemstvu.

Nešpula je protekle godine slavila deset godina postojanja velikim, uspješnim koncertom u Istarskom narodnom kazalištu.

Sama postava glasova je specifična upravo po tome što tenorsku dionicu pjevaju ženski glasovi. Naziv Nešpula potječe od drveta voćke, vrlo karakterističnog za mediteransko područje, a u čijem se nazivu krije ime grada iz kojeg skupina djeluje: NešPula. Sastav je održao veliki broj koncerata osvojivši razne nagrade i priznanja.

Repertoar Nešpule je raznolik, od istarske narodne i dalmatinske klapske pjesme, gospela, crnačkih duhovnih pjesama, obrade evergrina i popularnih skladbi, polifonija do glazbe iz razdoblja renesanse.

Ove su godine objavili svoju prvu autorsku pjesmu pod nazivom „Probudi me“, koju je publika mogla čuti i u petak navečer.

Brnistra se nakon kraće pauze vratila podosta obnovljena. No, i iza Brnistre su uspješni nastupi. Pošto je tu sastav podosta obnovljen, recimo da su članovi sjajni momci: Josip Krajačić, Valerio Ricchiuto, Claudio Grbac, Daniele Ferro, Graziano Štokovac, Livio Belci i Sergio Bile.

Brnistra je imala na repertoaru skladbe kao što su „Zdravo budi mladi kralju“, „Murtilica lipo cviće“, „Ju te san se“, „Cetina“, Dobra večer uzorita“, „Ponoć je mila moja majko“, „Vilo moja“, „Jubavi, ufanje veliko“ i „Kad mi dođeš ti“.

Kao gošća nastupila je izvrsna vokalistica Ana Predan uz pratnju gitarista Zorana Šmica sa sjajnim izvedbama skladbi „A case of you“ i „Say a little prayer“.

Nešpula je izvela raznoliki repertoar, od navedene „Probudi me“, do „Ubi Caritas“, „Ring Christmas Bells“, „Rusulica“, „Balun“, „I'm gonna sing“ pa sve do tradicionalnih božićnih napjeva. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter