Prigodne boje Svjetlećih divova kao nova razglednica Pule

Delta Blues Gang u MMC-u Luka (T. TIDIĆ)
Delta Blues Gang u MMC-u Luka (T. TIDIĆ)

Nadolazeći Festival Visualia još će jednom promovirati Pulu kao "grad svjetla" a tome je najviše pridonijela svjetlosna instalacija Uljanikovih višetonskih dizalica na otoku po projektu svjetski priznatog pulskog dizajnera rasvjete Deana Skire. Spoj Svjetlećih divova, od ovog ljeta i osvijetljenog velikog rotora u Šijani te Visualije, svakako je pridonio tom statusu.

Godišnji protokol osvjetljavanja

Uostalom, čim su Svjetleći divovi postali hit, brojni umjetnici su ih ovjekovječili u raznim tehnikama te su izlagali svoje radove u samoj starogradskoj jezgri u Kandlerovoj ulici gdje je velika frekvencija turista.

Usto, svjetlosnim efektom dizalica već se godinama podržavaju i obilježavaju važniji datumi i događanja, a prigodnim bojama svijetle i u znaku solidarnosti i pijeteta. S obzirom na takav doprinos važnim datuma za Pulu, Istru i Hrvatsku te značajnim praznicima i blagdanima, u gradskoj upravi pripremaju godišnji protokol osvjetljavanja pulskih dizalica.

- Drago mi je što kao Grad imamo priliku i na taj način dodatno sudjelovati u obilježavanju važnih datuma za sve naše sugrađane i goste, podsjetiti ih na povijesna događanja koja su obilježila i definirala Pulu i Istru te dati doprinos značaju državnim praznicima i blagdanima. Grad Pula je grad koji njeguje temeljne ljudske vrijednosti tolerancije, suživota i multikulturalnosti, a ovo je još jedan doprinos takvom svjetonazoru, komentirao je ovu inicijativu pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Valorizacija industrijskog nasljeđa

Planira se tako da će Svjetleći divovi u prigodnim bojama svijetliti prilikom obilježavanja Dana Statuta Istarske županije, Praznika rada, Dana grada Pule, Dana Europe, Dana Republike Italije, Dana antifašističke borbe, Dana državnosti, Dana sv. Tome zaštitnika Grada Pule, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Dana Istarske županije, Dana neovisnosti, blagdan Božića i ostalim prilikama za koje se iskaže inicijativa.

- Svjetleći divovi su definitivno Puli dali noćnu vizuru i dinamiku kojom se valorizirao u turističke svrhe industrijski pogon Uljanika. Turistička zajednica, kao i turističke agencije i touroperatori, kroz svoje promotivne aktivnosti promoviraju Svjetleće divove kao atrakciju koja se mora vidjeti. Svjetleći divovi privlače i veliku medijsku pozornost te puno stranih i domaćih televizija, novina i portala objavljuju reportaže o njima, kazala je direktorica Turističke zajednice Pula Sanja Cinkopan Korotaj, uputivši pritom zahvalu svim sponzorima koji su se uključili u ovaj veoma značajan i inovativan način promocije Pule, a to su Arena hospitality group, Ministarstvo turizma, Kamgrad d.o.o., Uniline d.o.o., Uljanik d.d. i Dean Skira. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter