Priebke sahranjen na groblju talijanskog zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posmrtni ostaci nacionalsocijalističkog ratnog zločinca Ericha Priebkea, koji je preminuo početkom listopada, pokopani su na groblju koje pripada jednom talijanskom zatvoru, objavio je u četvrtak rimski list La Repubblica, ne otkrivajući gdje se zatvor nalazi.

Grob bivšeg pripadnika SS-a Priebkea, koji je osuđen zbog sudjelovanja u masakru 335 civila u Ardeatinskim špiljama 1944. godine, označen je samo brojem koji je poznat njegovoj rodbini i još nekolicini upućenih, izvijestile su novine. Time se želi spriječiti da grob postane okupljalište desnih ekstremista.

Posljednjih su dana kružile priče da je tijelo Priebkea, koji je umro u Rimu u dobi od 100 godina, prevezeno u Njemačku ili u Južni Tirol. Priebkeov odvjetnik Paolo Giachini nije htio otkriti gdje je tijelo, uz objašnjenje da se vlastima u Rimu obvezao na šutnju. Priebke je godinama živio u Giachinijevu stanu u Rimu u kućnom pritvoru.

Nakon smrti 11. listopada gradske vlasti u Rimu odbile su ga sahraniti. Tijelo su odbili primiti i mnogi drugi gradovi i zemlje, između ostalih njegovo rodno mjesto Hennigsdorf u Brandenburgu u Njemačkoj i Bariloche u Argentini, gdje je desetljećima živio. Prema riječima njegova odvjetnika, on je želio biti sahranjen pokraj svoje supruge u Argentini, ali su tamošnje vlasti to odbile.

Priebke je do 1994. živio pod svojim imenom u Argentini, dok ga nije pronašao jedan novinar koji je tragao za nacistima, nakon čega su ga argentinske vlasti izručile Italiji. Ondje je osuđen zbog masakra u Ardeatinskim špiljama, ali je nakon godinu dana zbog lošeg zdravlja i poodmakle životne dobi otpušten iz zatvora, nakon čega je ostatak života proveo u kućnom pritvoru.

Priebke nikad nije izrazio žaljenje ni ispriku zbog svojih postupaka. Ustrajao je na objašnjenju da je izvršavao naredbe i da nije mogao spriječiti umorstva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter