Pričigin: Josipović nasmijao publiku ispričavši vic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik RH Ivo Josipović obilježio je Svjetski dan pripovijedanja posjetom Amfiteatru Doma mladih, gdje je na splitskom Festivalu pričanja priča, osmom po redu Pričiginu, na temu "Naše muke" slušao priče utorkaša.

Publici je na kraju i sam privukao pozornost, doduše ne pričom, već kratkim vicom čijim je sadržajem oduševio publiku.

Novinar i književnik Renato Baretić je bio moderator programa, u kojem su svoje priče ispričali Ivica Ivanišević, Zlatko Gall, Ante Tomić, Jurica Pavičić, Živko Skračić, Dražen Čulić i Dragan Markovina.

Prije toga je u klubu Quasimodo održana izvanredna Bookvica Patricije Vodopije sa Slavenkom Drakulić, uz predstavljanje autoričina novog naslova - "Optužena". Pričanje se nastavilo u kavani hotela Bellevue, gdje su na temu "Kad su festivali bili Festivali" uz vođenje Damira Duplančića gosti bili Miki Jevremović, Đorđe Peruzović, Goran Pelaić, Ivica Flesch i Ivica Bubalo.

Na Pričiginu su protekla tri dana pričali Tanja Mravak, Milana Vlaović, Aleksandra Kardum, Ivana Simić Bodrožić, Robert Perišić, Gordan Nuhanović i Vladimir Stojsavljević, potom Rumena Bužarovska (Makedonija), Jurij Hudolin (Slovenija), Srđan Srdić (Srbija), Marko Tomaš (BiH), Halil Matoshi (Kosovo), Marko Pogačar (Hvatska) i Emir Imamović Pirke (BiH).

Preksinoć je svoju autorsku večer imao i televizijski voditelj Aleksandar Stanković, i to na temu "Kad su se tri Splićanina...".

Na programu je još tradicionalna Burza pročitanih knjiga kada posjetitelji u kavanu Semafor donose knjige na vagu i na metre, pa koliko ih donesu, toliko ih mogu i odnijeti, naravno one koje još nisu imali priliku pročitati. Sve knjige koje preostanu na štandu organizatori Pričigina će donirati knjižnici Okružnog zatvora u Splitu.

U teatru će se održati "Opera u priči" za što je goste izabrao intendant splitskog HNK-a Tonči Bilić, a pričanje se nastavlja u kavani hotela Bellevue, gdje će biti održana autorska večer Slavenke Drakulić.

Zadnjeg dana festivala, u subotu, predviđen je dječji Pričigin u Kazalištu lutaka, gdje će učenici osnovnih škola pričati na čakavštini, a sat vremena kasnije poznati će se vinari okupiti na pričanju u hotelu Park.

Pričigin narodu je zakazan kao zadnji na ovogodišnjem repertoaru kada će se u kavani hotela Bellevue pričati "Priče o sreći". U zadnjem dijelu festivala svoje priče kazuju gledatelji Pričigina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter