Priče, Outopia i Muškarčine

Iz predstave "Priče koje valja pripovijedati"
Iz predstave "Priče koje valja pripovijedati"

Festival Pulski forum ove godine se održava u rujnu. Organizatori vele da iako vrlo uspješan na međunarodnoj razini, festival nikada nije do kraja zaživio u lokalnoj zajednici. Ponajviše iz razloga što se do sada odvijao tijekom turističke sezone (iz razumljivog razloga, zato što je izronio iz Međunarodnog kazališnog festivala mladih koji je bio zamišljen kao još jedan turistički proizvod u gradu Puli). No, kako je Pulski forum festival koji gaji specifičnu metodu kazališta - a to je Kazalište potlačenog i općenito, društveno angažirano kazalište - on ne može preživjeti bez sudjelovanja lokalne zajednice u njegovim aktivnostima.

Suočavanje sa slabostima

Od danas do četvrtka bit će izvedene tri predstave, koje će imati i svoje izvedbe u podne za srednjoškolce, a za ostalu publiku navečer u 20 sati.

Večeras u 20 sati bit će odigrana predstava Osvaldo Dragúna

"Priče koje valja pripovijedati". Prevoditelj i redatelj je Aleksandar Bančić, a glume Valter Roša, Ana Rumak, Šandor Slacki jr., Teodor Tiani i Goran Farkaš.

"Priče koje valja pripovijedati" (Historias para ser contadas) satirično je djelo argentinskog autora Osvalda Dragúna iz 1956. i smatra se jednim od temeljnih djela južnoameričke drame 20. stoljeća. Ono nam govori o čovjekovu suočavanju sa svojim slabostima i okolnostima unutar dehumaniziranog, neprijateljskog, indiferentnog društva.

Kazališni dokumentarac

Sutra će biti odigrana predstava "Outopia", čiju izvedbu i ideju potpisuju Andraž Golc, Nina Vombergar i Jaka Andrej Vojevec.

Produkciju potpisuje Pekarna magdalenske mreže, a suorganizator je Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula. Predstavu sufinanciraju Ministarstvo kulture Republike Slovenije i Općina Maribor.

U četvrtak, 17. rujna bit će izvedena predstava "Muškarčine",

kazališni dokumentarac o muškosti ovdje i danas. Koncept, režiju i dramaturgiju potpisuju Milena Bogavac i Vojislav Arsić. Koautori i izvođači su Alek Surtov, Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Nemanja Puvača, Nikola Pavlović, Uroš Novović i Rastko Vujisić. Osnovna tema ove predstave je maskulinitet i način na koji se muškost tretira, odnosno formira u našoj kulturi. Ideja i poruka koju ona treba prenijeti je poruka o slobodi, o osobnom ostvarenju i pokušaju da se prevladaju kulturološki nametnute norme, koje mladiće sprečavaju da budu ono što jesu.

Cijena ulaznica iznosi deset kuna, a za školarce je ulaz besplatan. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter