Price o trgovanju oružjem preko Hypa su gluposti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Günther Striedinger, nekadašnji prvi covjek Hypo banke za poslove u Hrvatskoj, govori o poslovima s Vladimirom Zagorcem te o prodaji Hypo Consultantsa. Iako nam je kazao da ce prekinuti intervju pitamo li ga o Zagorcu, na kraju je ipak pricao i o tome.

Ne želite pricati o Zagorcu. Zašto?

- Zato što sam tu pricu opovrgnuo vec dvjesto puta. Buduci da je Zagorec i u Hrvatskoj velika tema, moram naglasiti nekoliko stvari. On je bio srednje velik, pa cak i veci klijent Hypo banke, ali ni po cemu poseban. Sreo sam ga i razgovarao s njim šest-sedam puta. Danas se stvara dojam da je Zagorec kod mene u uredu sjedio svaki drugi dan. To nije istina. Kao što znate, on je bio je najodlikovaniji hrvatski general...

Hipotekarna osiguranja

Moram Vam reci da taj najodlikovaniji general nikada nije proveo niti jednog dana na bojišnici...

- Pa eto, vidite, zar i to ne opovrgava pricu da je Hypo banka služila za nabavku oružja ili da je bila ukljucena u posredovanje? To samo idioti mogu tvrditi, to su gluposti i - tocka.

Dakle, Zagorcu smo financirali projekte u Hrvatskoj koji su svi redom bili prvorazredne kvalitete. Takvi projekti i osoba koja je imala odlicne poslovne i društvene veze, to naprosto ide jedno s drugim. Ti projekti su redovno prolazili standardne provjere. Banka ih je financirala tek nakon što bi se osigurala hipotekarno te kroz udjele u poslovanju.

Vaša prica zvuci besprijekorno - opet. Odakle onda kontroverze?

- Kada je poceo politicki obracun u Hrvatskoj, pocetkom 2007., ja sam vec izišao iz banke. DORH je tražio od Austrije pravnu pomoc oko Zagorceva izrucenja i njegovih poslova s Hypo bankom. Tada je živio u Becu, imao iznimne odnose s poslovnim krugovima i poslovao je s Hypom preko becke filijale - s kojom ja nikada nisam imao ništa.

DORH je tražio 260 milijuna eura koji su navodno oprani preko Hypo banke kroz financiranje Zagorcevih nekretnina. I još se dodaje da sam s njim u tvrtki Sambucca u Lihtenštajnu. Dakle, mene tada u banci nema, a banka reagira tako što odbacuju sve optužbe, ali i dodaje da o meni i mojoj "krivici" ne mogu ništa reci.

I tu pocinju moji problemi jer se banka ponijela krajnje nekorektno - ja sam se sa Zagorcem sretao samo u službenoj funkciji clana Uprave, nikad privatno. Onda sam imao godinu i pol dana ovdje probleme, sve je istraženo i ispitano, da bi na kraju Državno odvjetništvo u Klagenfurtu - skupa s onim u Grazu - prebacilo sve na Ministarstvo pravosuda u Bec, gdje je službeno utvrdeno da ja nisam za bilo što od navedenog odgovoran. Nije bilo pranja 260 milijuna eura, nisam bio ni u kakvoj privatnoj prici sa Zagorcem.

Oduzete ovlasti

Htjeli ste kupiti Hypo Consultants, tvrtku koja je danas predmet istrage austrijskog pravosuda, takoder zbog navodnih financijskih malverzacija.

- Ja sam bio u Upravi zadužen za Hypo Consultants grupu, bio sam na celu holdinga. Holding je bio sastavljen od nekoliko tvrtki kceri iz Italije, Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore te Austrije - koja je služila uglavnom za poslove u Hrvatskoj, baš kao i tvrtka kcer iz Lihtenštajna.

Pocetak Consultantsa je bio 1997. u Hrvatskoj, i radili smo dobar posao. No, negdje ujesen 2005. su mi u Upravi odjednom oduzeli sve ovlasti i krenula je prica da je sve loše, da su Hypo Consultants propali poslovi, da je rijec o prljavim igrama Günthera Striedingera. Ja sam sa svojim poslovodama bio konsterniran. Kako to možete reci?

Onda je u Becu angažirana privatna tvrtka koja je napravila vještacenje. I onda mi je receno: ako ukupna vrijednost Hypo Consultants grupe bude veca od eura, za banku ce to biti uspjeh. Vrijednost nekretnina u Hypo Consultantsu Hrvatska bila je 47 milijuna eura. Nakon što sam izišao iz banke, rekao sam Upravi: ako vi necete Hypo Consultants, ja cu rado pronaci investitora i kupiti te tvrtke. Podmirit cu dugovanja. Odgovoreno mi je, OK, možemo razgovarati o prodaji svih dijelova Consultants grupe, osim hrvatskog.

To nisu željeli prodati.

- Ne, bar ne meni. Ja sam brzo našao ulagace, bilo je to dobro vrijeme u financijskom svijetu i bilo je lako naci investicijske fondove, lako sam našao jedan engleski fond da me prate u poslu kao partneri. Napravili smo ponudu, htjeli kupiti sve osim Hypo Consultantsa iz Hrvatske, ali o meni je vec tada stvorena takva loša fama u Hypo banci, da su me lako odbili.

Fraza "mister 10 posto" je laž

U izvještajima unutarnje kontrole Hypo banke spominje se da se u Hrvatskoj nije mogao dobiti kredit od Hypo banke ako u njega nije bio ukljucen "mister 10 posto".

- Frazu "mister 10 posto" sam cuo u mnogim medijima, i to su tipicna podmetanja. Kad netko ne dobije kredit, krene širiti pricu da nije htio nekoga podmititi. Svojim sam suradnicima govorio - takvih prica ce uvijek biti, nemojmo se obazirati, radimo svoj posao.


Podijeli: Facebook Twiter