Priče o savezu IDS-a i Čačića medijske su spekulacije

Boris Miletić (M. ANGELINI)
Boris Miletić (M. ANGELINI)

Budućnost Kukuriku koalicije i sudbina aktualne Vlade sveprisutne su medijske teme. Vlada već mjesecima bilježi pad popularnosti, vladajuće stranke pred snažnim su izazovima, dok su gospodarski pokazatelji sve negativniji. S predsjednikom IDS-a Borisom Miletićem, koji je ovih dana u Europski parlament "otpratio" svog prethodnika Ivana Jakovčića, porazgovarali smo o glavnim problemima u kojima se našla njegova stranka.

- Kako komentirate snažan pad rejtinga koalicijske Vlade, čiji je IDS sastavni dio?

- Iskreno, puno me više brinu loši gospodarski pokazatelji i broj nezaposlenih. Pad rejtinga vidim kao jasan signal i upozorenje da nešto treba mijenjati. Koalicija do isteka mandata ima veliku odgovornost realizirati barem veći dio onoga što smo obećali Planom 21. IDS je odgovoran za resor turizma, čijeg su ministra Darka Lorencina građani najbolje ocijenili. Time smo, naravno, zadovoljni. Ali, ako gledamo ukupne rezultate, sigurno je da Vlada nije ispunila očekivanja građana.

- Ima li Kukuriku koalicija snage odraditi mandat do kraja ili bi Banske dvore trebalo što prije, kako savjetuje oporba, osvježiti prijevremenim parlamentarnim izborima?

- Da, imamo snage. Koalicija je prije dvije i pol godine zatražila povjerenje građana te ima obavezu do isteka mandata dati maksimum da bi okrenula nepovoljne trendove.

- U javnosti i među političkim analitičarima postala je uobičajena  tvrdnja o suradnji IDS-a i nove stranka Ratka Čačića. Čak se spekulira o političkom trokutu Čačić - Milan Bandić - IDS. Kako to komentirate?

- Takvi medijski napisi uobičajeni su za ovo razdoblje – bliže se izbori i bit će ih sve više. IDS je zajedno s koalicijskim partnerima dobio četverogodišnji mandat da vodi zemlju i mi smo usredotočeni na realizaciju naših ciljeva.

- Čačić je često u Istri, sudjelovao je i na likovnoj izložbi u Pazinu. Jesu li u tijeku politički dogovori Radimira Čačića s IDS-om?

- Kao što sam rekao IDS je fokusiran na realizaciju programa na nacionalnoj i lokalnoj razini, a s kretanjima gospodina Čačića nisam upoznat.

- IDS trenutačno nema snažniju opoziciju u Istri. Sa SDP-om je primirje, nova Kajinova stranka nije utjecajna... Ipak, hoćete li platiti ceh neuspjeha sudjelovanja u Kukuriku koaliciji ne bude li pozitivnih pomaka do kraja mandata ove Vlade?

- IDS ne bježi od odgovornosti. Kao stranka, zadovoljni smo onim što smo učinili tamo gdje je odgovornost na našim predstavnicima, tj. u Ministarstvu turizma i Hrvatskim cestama. Upravo smo u tim resorima postigli najvidljivije rezultate, a do kraja mandata vjerujem da ćemo polučiti još bolje rezultate, kojim ćemo moći opravdano zatražiti povjerenje građana. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter