Price o Magdi i Davidu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula u nedjelju i ponedjeljak Legislativno kazalište u smjeru promjena i skupina Zlatni kavez s Pedagoškog fakulteta Sveucilišta Masaryk iz Brna odigrali su dvije predstave u kojima su glavni likovi - potlaceni - djevojka i djecak koji napuštaju državne djecje domove.

Pulski Forum 2010. u sklopu 15. Medunarodnog kazališnog festivala mladih nastavljen je dakle specificnom formom forum kazališta - legislativnim kazalištem, putem kojeg se pokušava utjecati na zakonodavca.



Predstava koja je odigrana u nedjelju nosi naziv jednak onom kazališne skupine: "Legislativno kazalište u smjeru promjena", a glavna akterica price je djevojka Magda koja napušta djecji dom i koja se suocava s teškim životnim problemima. Kao vecina mladih, Magda ne poznaje vrijednost novca i troši ga na nepotrebne stvari bez razmišljanja o buducnosti. Smještaj ne može naci jer želi živjeti u centru grada, gdje joj obitavaju i prijatelji, a jednak problem ima i s pronalaskom posla. U pomoc joj uskace jedna djelatnica nevladine udruge koja pomaže djeci koja odlaze iz doma, no zbog birokratskih zavrzlama nevladina udruga ostaje bez novca, a Magda završi na ulici.

Publika se na Maloj sceni INK-a našla u situaciji da bira izmedu više likova u cije uloge može uskociti i uz vodenje džokerice Lenke Remsove promijeniti stvari na bolje, s naglaskom na segment uloge nevladinih udruga.



Na daskama Male scene INK-a skupina Zlatni kavez, koja je nastala u sklopu projekta Legislativnog kazališta u smjeru promjena Sveucilišta Masaryk iz Brna, postavila "Pricu o Davidu". Buduci da se skupina Zlatni kavez usredotocuje na istinite price mladih korisnika državnih domova, takva je i Davidova prica. David živi s majkom i ocuhom, s kojima se nikako ne slaže. Nakon još jedne svade u nizu, majka i ocuh odlucuju Davida smjestiti u dom. Tamo upoznaje druge mlade ljude koji ga uglavnom iskorištavaju, a buduci da je labilnog karaktera, nakon izlaska iz doma prihvati zadatak cuvanja droge za prijatelje. Majka to otkriva i prijavljuje ga policiji.

U interaktivnom je dijelu publika uz pomoc džokerice Veronike Nýdrlove pokušala pomoci Davidu da ucvrsti svoj karakter i bori se za svoje dostojanstvo i prava.

U nedjelju je u Crvenoj dvorani Doma Oružanih snaga predstavljen projekt legislativnog kazališta "Estudantes por Empréstimo" koji je osmislila skupina portugalskih studenata. Ova forum predstava izvedena je na 21 sveucilištu i u njoj je sudjelovalo više od tisucu studenata u svojstvu gledatelja i izvodaca. Iznjedrila je cak devet zakonskih prijedloga, od kojih su tri predstavljena u parlamentu.


Podijeli: Facebook Twiter