Priče o ljudima i mračnoj strani života

Dunja Matić čita svoju priču "HeMan"
Dunja Matić čita svoju priču "HeMan"

Notturno i Osa Media objavili su kompilaciju/audioknjigu "noir.am [storytellers] – vol. 1" autora i autorica koji su gostovali na [storytellers] projektu. Šest priča je tematski podijeljeno na dvije strane. Prve tri priče (A-SIDE) predstavljaju ljudsku komponentu - priče o gubitku nevinosti, obiteljskim odnosima i čežnjom za putovanjem, dok sljedeće tri priče (B-SIDE) predstavljaju mračnu stranu života - vandalizam, dekadenciju i smrt.

"Pijana" kamera i posebna lokacija

"[noir.am]" projekt u Labinu je pokrenuo Toni Juričić, a cilj "[noir.am sessionsa]" je, da u maniri room sessiona, domaćoj i stranoj publici predstavi indie (nezavisne) glazbene snage iz regije. Nastupi se snimaju u crno-bijeloj tehnici, iz jednog pokušaja, a tu su i "pijana" kamera i posebno odabrana lokacija snimanja kako bi dodatnu podigla atmosferu glazbe. Za vizualni aspekt je zadužena Udruga Notturno iz Labina, dok je za zvučni aspekt zadužena OSA Media.

S početkom prošlogodišnje sezone "[noir.am] sessions" pokrenuta je i nova kategorija sessiona prigodno nazvana "[storytellers]" koji su posvećeni književnoj strani hrvatske i regionalne spisateljske scene. Cilj je promocija autorskog djelovanja pojedinca ili skupine putem audiovizualnog sadržaja u kojemu pisci čitaju vlastita djela ili, s ponekom iznimkom, regrutiraju drugu osobu da njihovo književno djelo dovede na ekrane mobitela, tableta, laptopa ili televizije. Kako to zvuči ili izgleda može se provjeriti na adresi https://noiram.bandcamp.com/album/storytellers-vol-1, a tu su još i YouTube kanal s https://www.youtube.com/channel/UC9_-Xpc4PsedgtnfDk88DvQ te Facebook profil.

Šest priča petero autora

"[storytellers] vol. 1" donosi šest priča petero autora i to "HeMan" Dunje Matić, "Otac" Tee Tulić, "Wanderlust" i "Noć je prekratka" Envera Krivca, "Zvijezda za sva vremena" Gorana Gluščića i "Trči, Markec, trči!" Tonija Juričića koju čita Nikola Nedić.

Mlada splitska spisateljica Dunja Matić trenutno radi na Odsjeku za kulturologiju pri Filozofskom Fakultetu u Rijeci a u "HeManu" donosi priču o konačnom padu jednog "junaka" ispričanu kroz duhovito iskonstruiranu pripovijest o gubitku jedne nevinosti od strane mladića odjevenog u karikaturu ženskosti i stravičnih metalnih sprava što snivaju san u stravičnom mjestu poznatog kao – ginekološki ured.

Nakon što je Prozakom ovjenčanim prvijencem "Kosa posvuda" emocionalno razorila čitateljsku publiku i kritiku, Tea Tulić ovoga puta donosi jednako emotivnu priču "Otac" protkanu nitima prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Enver Krivac donosi dvije minijature iz svoje također Prozakom ovjenčane zbirke priče "Ništa za kući pisati o" koja je zbog svoje kvalitete bila u užem izboru za Europsku nagradu za književnost. Ovdje objavljeni "Wanderlust" priča o čežnji za putovanjem a "Noć je prekratka" je posvećena navijačkoj skupini kao "jednoj od najvećih misterija".

Goran Gluščić može se pohvaliti nagradom Sfera za najbolju minijaturu "Staklo", užim izborom za nagradu Prozak, sve dužom listom objavljenih radova u zbirkama i književnim časopisima te romanom i zbirkom priča koji samo što nisu objavljeni. Za pilot epizodu "[noir.am storytellers]" razbio je led žanrovskom pričom "Zvijezda za sva vremena" koja priča o besmrtniku koji svoju sposobnost pretvara u krvavi biznis.

Pokretač projekta Toni Juričić koji se sa strane, uz pisanu riječ, bavi još i režijom kratkometražnih filmova i glazbenih spotova više voli biti iza kamere pa je angažirao mladog glumca Nikolu Nedića. Ovaj je pak svoj višestruki raspon talenta prikazao u višegodišnjoj suradnji s Montažstrojem, te u sklopu predstava "Hrvatsko glumište", "Aleksandra Zec", "Antigona – 2000 godina" i mnogim drugima. Kroz zajedničku suradnju, Juričić i Nedić donose mračnu tematsku priču posvećenu Noći vještica a naslov je "Trči, Markec, trči!" (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter