Priče o ljubavi, smrti, tišini i razdvajanju

Sara Renar (N. LAZAREVIĆ)
Sara Renar (N. LAZAREVIĆ)

Na premanturskoj placi preksinoć je nastupila mlada glazbenica Sara Renar. Ona je održala koncert koji je organizirala udruga u kulturi Fenoliga a predstavila je skladbe s prva dva albuma nazvana "Djeca" i "Jesen" koji su pobrali odlične kritike. Tako su "Djeca" nominirana za Porin za najbolji debitantski album 2013. godine, a ove godine "Jesen" je bila nominirana za najbolji album alternativne glazbe, a Sara Renar je Porin osvojila u kategoriji najbolje ženske vokalne izvedbe i to upravo za naslovnu skladbu koju je i preksinoć izvela.

U Premanturi je veći dio jednosatnog koncerta mlada glazbenica odradila sama dok joj se u dijelu pjesama pridružio klavijaturist Zdeslav Klarić. Renar je pjevala i svirala gitaru ali njen najvažniji pomoćni instrument bio je looper, koji je koristila da bi snimila glas i onda ga odmah reproducirala, a upravo taj snažan glas posebno dolazi do izražaja. Osim autorskih pjesama ponudila je i svoju interpretaciju tuđih stihova poput Ujevićeve "Kolajne" a karakteristično za njen koncert je da povremeno podsjeća na svojevrsni performans.

Unatoč malo neobičnom pristupu ili možda baš zbog toga, Renar se prilično dobro snalazi pa je bez većih poteškoća uspjela osvojiti publiku. Pjesma "U velikom stilu" doista je unatoč tehničkom minimalizmu ispala u velikom stilu, krajnje moćno i uvjerljivo tim više što se vidi da se mlada glazbenica saživjela s ne baš veselim tekstom. U jednom drugom slučaju inspiraciju za tekst našla je u dalekoj prošlosti pa je tako nastala pjesma "Termopil", a priču o slavnoj bitci Renar je pretvorila u vječito pitanje je li sve to vrijedilo i jesi li oni koji su izgubili živote, pali uzalud?

- Vjerojatno ste primijetili da je većina mojih pjesama o ljubavi, smrti, tišini i razdvajanju, s dozom autoironije u glasu kazala je Sara Renar publici najavljujući pjesmu "Tišina" a publika ju je te lagano prohladne večeri primila dovoljno toplo da se vrati na bis i još jednom izvede "Djecu". (Mladen RADIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter