Priče na temu crni rad


Zbornik "Lapis Histriae 2015." netom je objavljen u izdanju Gradske knjižnice Umag, a sadrži najbolje radove međunarodnog književnog natječaja "Fulvio Tomizza".

Na 10. međunarodni književni natječaj za kratku priču Lapis Histriae 2015. s temom crni rad pristiglo je ove godine 137 priča na hrvatskom, srpskom, slovenskom, bosanskom, talijanskom i crnogorskom jeziku, koje je ocijenio prosudbeni žiri u sastavu Laura Marchig, Marko Sošić i Tea Tulić.

Pobjednica je Mirana Likar Bajželj za priču "Jutro posljednjeg dana". "Ova priča uvodi nas u svijest jedne istarske umirovljenice, badante, koja na postelji u hodniku jedne talijanske kuće bdije, strepi, gnuša se i bodri samu sebe u nadi da će se uskoro ponovno susresti sa svojim unukom i vratiti kući. Autorica sublimno, na krajnje osjetljiv način, upečatljivim figurativnim jezikom, gradira tjeskobnu situaciju glavne junakinje."

U užem izboru za nagrade bile su i priče "Burza" Igora Eškinje (Sv. Filip i Jakov), "Gangsteri u zavičajnom muzeju" Davora Ivankovca (Nuštar), "Steelworker" Srđana Srdića (Kikinda), "Potkrovlje moga bivstva" Ivane Mitrović Cvetnović (Beograd) i "Kučence" Bojana Todorovića (Šabac).

Za zbornik su izabrane još i priče "Priča" Vojislava Vokija Ercega (Banja Luka), "Gang of three" Đorđa Majstorovića (Novi Sad), "Youssouf Konate'" Marka Gregura (Koprivnica), "Ana" Manke Kremenšek Križman (Ljubljana), "Ahmedove ruke" Fuada Hrustića (Gradačac), "Ante Gardaš" Mime Juračak (Sisak) i "Vite in nero" Maura Barbettija (Osimo).

Urednik ovoga izdanja je Neven Ušumović, a prevoditelji su Maša Jakin, Irena Urbič, Ivana Martinčić, Lorena Monica Kmet i Neven Ušumović. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter