"Priče iz LA-a" Rya Coodera i na hrvatskom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbirka priča "Priče iz Los Angelesa" slavnog američkog glazbenika Rya Coodera izašla je u hrvatskom prijevodu u izdanju "Šarenog dućana". To je prvi književni naslov tog izvanserijskog gitariste, skladatelja, pjevača i etnomuzikologa, a zbirka s osam priča izvorno je objavljena krajem prošle godine.

Ona se naslanja i dijelom zaokružuje njegovu 'kalifornijsku trilogiju' albuma ("Chavez Ravine", "My Name Is Buddy, "I, Flathead") odvodeći čitatelja u jednu drugačiju Kaliforniju kojom dominiraju živopisni mali ljudi: krojač odjeće za mafijaše, skupljač ploča na 78 okretaja, otpušteni vozač tramvaja, popisivač za telefonski imenik, klupski glazbenici, neizbježne lake žene te sitni muljatori čiji se životi isprepliću u barovima i bungalovima.

U neke je priče ubacio svoje jazz i blues heroje, kao što su Charlie Parker, T-Bone Walker ili John Lee Hooker koji u jednoj od scena za šankom, od konobara naruči "One bourbon, one scotch and one beer", što je naslov jedne od najpoznatijih Hookerovih pjesama.

Cooder pisanju pristupa slično kao i glazbi, posvećeno, životno, perfekcionistički, znatiželjno, navodi izdavač u najavi knjige. Unatoč noirovskog ozračja svojih priča, Cooder je ipak optimist: on voli svoje antijunake, voli staromodno 'doba jazza i bluesa', kao i 'anđeoski' rodni grad gdje ih je smjestio.

Ryland Peter 'Ry' Cooder rođen je 1947. i od ranih dana se posvetio glazbi. Izdao je 16 albuma koje odlikuje eklektički i strastveni pristup folku, bluesu, tex-mexu, gospelu, rocku. Surađivao je s brojnim glazbenicima uključujući Rolling Stonese, Vana Morrisona, Neila Younga, John Lee Hookera, Flaca Jimeneza...

Devedestih je postao široj javnosti poznat kao producent albuma i projekta Buena Vista Social Club (1997) s do tada anonimnim kubanskim glazbenicima. Album je doživio svjetsku popularnost, a slavni režiser Wim Wenders o cijelom je projektu snimio istoimeni dokumentarac. Zbog brilijantnog i specifičnog načina sviranja gitare magazin "Rolling Stone" uvrstio ga je 2003. na listu sto najvećih gitarista svih vremena. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter