Price iz "Astrolaba gladi"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Astrolab gladi" naziv je 11. Istrakonove zbirke prica koja je predstavljena u sklopu svecanog programa u velikoj koncertnoj dvorani pazinskog Spomen doma, uz zahvalu svima koji su omogucili odvijanje ovoga programa. Sve je pocelo videoradovima nastalim na kreativnim radionicama Gradske knjižnice Pazin pod mentorstvom Marine Sironic. Djeca su zavirila u buducnost i poigrala se pritom rijecima, crtežima, fotomodelima i fotografijama konstatirajuci da ce uspjeti preživjeti smak svijeta jer ce zakasniti na njega.

Na Istrakonov natjecaj za price stigla su 64 rada, a prosudbena komisija, u kojoj su bili Tihana Linardon, Mirko Grdinic i Davor Šišovic, izabrala je 19 prica 18 autora (dvije price Vedrana Bokora) za zbirku "Astrolab gladi". Predstavljajuci knjigu Šišovic je rekao da je Pazin postao respektabilno žarište kreativnosti u raznim žanrovima znanstvene fantastike.

U zbirci su price autora koji pišu na tri jezika i žive u cetiri države. Dio autora predstavio se pazinskoj publici, a medu njima su bili i Robi Selan te Mario Rosanda, djelatnici Glasa Istre. Posebnost ove zbirke je to što je objavljena i prica pocasne gošce 13. Istrakona Carrie Vaughn "Mir našeg vremena". Grdinicu, predsjedniku udruge Albus iz Pazina koja organizira Istrakon u suradnji s ovdašnjim Puckim ucilištem, srpska je autorica kratkih SF prica Tamara Lujak poklonila sliku.



U glazbenom dijelu nastupio je Puhacki orkestar iz Fužina s dirigentom Rudolfom Homenom s repertoarom filmske glazbe.

Vikend-druženje u Pazinu s temom apokalipsa-smak svijeta koje je zapocelo dolaskom rata, gladi, smrti i lažnog vode završilo je u nedjelju novom serijom predavanja, science caffeom o drevnim civilizacijama te tradicionalnom tombolom.

O sinkronicitetu kao tajnom jeziku svemira je kazivao Ratko Martinkovic, dok se masovnim izumiranjima u Zemljinoj povijesti bavio Aleksandar Žiljak, fenomenom znanja prije znanja Ivan Šimatovic, nuklearnim oružjem ili stvarnim dr. Strangelovom Davor Horvatic, a Oliver Franic troprotežnim svijetom kao svojstvom prirode ili opsjenom uma.

Apokalipse nije bilo pa mogu poceti pripreme za 14. Istrakon. (Napisala i snimila Selvina BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter