Pričaonice, freskoslikarska radionica i koncert

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sadržajnija no ikad, buzetska Noć muzeja priprema se u Zavičajnom muzeju i u Galeriji Skladište u starogradskoj jezgri, čime se Buzet četvrtu godinu za redom uključuje u tradicionalnu manifestaciju koja će se 30. siječnja, od 18 sati do jedan sat iza ponoći, održati u više od dvjesto muzeja, galerija i kulturnih ustanova u brojnim hrvatskim gradovima.

Program za sve generacije mogao bi i ove godine privući brojne posjetitelje koji će pored ostalog, iskoristiti i mogućnost noćnog obilaska centralne muzejske zgrade, drevne palače Bigatto kao i dislociranih muzejskih prostora, nada se voditelj Zavičajnog muzeja Saša Nikolić.

Freskoslikarska radionica

U suradnji s buzetskom Narodnom knjižnicom u izložbenoj dvorani muzeja od 18 do 18.30 sati odvijat će se pričaonica za djecu mlađeg uzrasta. Zanimljive priče i legende iz prošlosti Buzeta približit će djeci prošlost užeg zavičaja.

U Lapidariju buzetskoga muzeja, od 18.30 do 21 sat, u suradnji s akademskim slikarom Harijem Vidovićem, održat će se freskoslikarska radionica, namijenjena širem krugu korisnika te se svatko može prijaviti. Ubrzani i skraćeni tečaj freskoslikarstva prikazat će polaznicima freskoslikarske tehnike koje su se u srednjemu vijeku koristile u crkvicama Buzeštine.

U starogradskoj Galeriji Skladište obitelji Ivančić, od 20 do 21.30 sat, održat će se koncert Atma Mundi Ensemble - jazz/world music. Nastupaju Zoran Majstorović (guitars, oud, saz, ukulele), Simone Serafini (dublebass), Giovanni Cigui (alto&soprano sax, flute) i Borko Rupena (drums, percussion). Atma Mundi je nova i jedinstvena pojava na glazbenoj sceni. Radi se projektu kojeg vodi jazz glazbenik, gitarist, multiinstrumentalist, aranžer i kompozitor Zoran Majstorović. Originalna autorska glazba, koja je predstavljena na albumu naziva Waters And Deserts i izvedena na 40-tak različitih žičanih instrumenata i udaraljki, inspirirana je etno i world music glazbom iz cijelog svijeta.

Glazbeno-scenska kolajna

Od 21.30 do 22 sata u Lapidariju muzeja otvorenje je izložbe radova nastalih u freskoslikarskoj radionici i radova Harija Vidovića, a u 22 sata slijedi jednosatni koncert na kojem nastupaju Jure Černeha (akustična gitara) i Haris Brković (bass gitara).

Od 23 do 24 sata, labinska glumica, kantautorica i scenska umjetnica Elis Lovrić u Lapidariju će održati koncert "Kolarići", nadahnut poezijom i prozom labinske pjesnikinje Zdenke Višković Vukić. Očuvanjem zavičajnog identiteta u novom, suvremenom duhu, u glazbeno-scenskoj kolajni "Kolarići", iz koje je koncert proizašao, ostvaruje se novi i drugačiji sustav vrijednosti dijalektalne kulture. Uz autoricu i glavnu protagonisticu Elis Lovrić, na koncertu će nastupiti i Bika Blasko na violončelu.

Od ponoći do jedan sat u Lapidariju će se odvijati Rock arheologija - Glazbena slušaonica. Muzejsko druženje okončat će se tako uz kuhano vino i velike hitove domaće i strane rock glazbe 60-tih i 70-tih godina prošloga stoljeća. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter