Pričanje o jelu nije usputno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bio je to jedan od najneobičnijih gastro razgovora. Vesna Nežić Ružić, poznata istarska pjevačica, jedna je od onih osoba koje odaju dojam jake organiziranosti. No, na naš razgovor ovoga je puta kasnila i to pola sata. Razlog? Vrlo ukusan i topao, doslovno. Ispekla je i donijela još topao kruh od cjelovitih žitarica koji je vabio za bijelom kavom. To je naprosto fantastično, jer ne samo što smo dobili recept za zdravi kruh, već smo na licu mjesta i kušali ono u čemu je Vesna vješta, gotovo kao i u pjevanju- a to je kuhinja.

- Ljubav prema toplom kruhu je od djetinjstva. Kao gradsko dijete, ljeti sam odlazila sam kod none Marije i nona Bepa na Buzeštinu i odande su ostale lijepe slike - sela, običaja i tradicijskih vrijednosti Istre i naravno tradicionalne hrane. Nona je ustajala prije svih i dok su ostali spavali pekla kruh i kavu. Mi bi ustajali uz miris kruha i kavu za caffe latte", prisjeća se Vesna. Priča kako bi je baka zvala na tavan gdje bi izrezala dvije fetice pršuta, sakrila u "traveršu" i potajice joj dala da nitko ne vidi. Za ručak bi radila njoke, pljukance od domaćeg brašna, prisjeća se Vesna i zaključuje " Moraš tako zavoljeti kuhanje i papanje, zar ne?"

No, tu iznenađenjima nije kraj. Nakon kruha, Vesna je iz vrećice izvukla tri velike bilježnice tvrdih korica koje je položila na stol i otvorila nam vrata njezina kulinarska svijeta. Vesna, naime od 1996. vodi svojevrstan kulinarski dnevnik. Bilježnica je to prepuna recepta, rukom napisanih, izrezanih iz novina, ima tu i menija za posebne prigode, skica kolača i jela, duhovitih opaska. Listamo kulinarske dnevnike, a na stranicama su tragovi od kuhanja, male slatke flekice i stranice pune ušiju na rubovima.

- Volim kuhati i bilježiti te momente. Za mene to nije usputno pričanje o jelu. To je bitan dio života. Nisam od onih koji jedu da bi živjeli. Volim puno jesti", kaže Vesna kojoj se kalorije ne lijepe na zavidnu liniju, za koju kaže da je zaslužna genetika i vježbanje.

Vesna kuha svaki dan, voli peći kolače i sva jela u pećnici poput pita s cuketama, sa špinatom, krumpir u rerni. Slaba je na domaće njoke, koje naravno radi sama, i palačinke. " Obožavam njoke, domaći kruh, pince, palačinke s čokoladom, jote, pohane srdele", veselo će Vesna napominjući da kuhinja varira o sezoni. Budući da joj je suprug strastveni šparugar i gljivar, to znači da je u tom razdoblju njena kuhinja bazirana na tim namirnicama. Vrijeme je šparuga, a recepti o njima su na jednoj od stranica Vesninih kuharica. (Lara BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter