Pricam ti pricu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pisci Milan Rakovac i Matteo Danieli su u prepunoj konobi Kod Ferlina u Svetvincentu vodili dvoboj mladih pisaca naziva Hist(o)ria slam u kojem je pobijedio talijanski autor Furio Pillan. Manifestacija u organizaciji udruge Collivium Savicenta trebala se održati na trgu pored kaštela Morosin-Grimani, no zbog kiše je preseljena u zatvoreni prostor.

Na dvoboju su se osim Pillana natjecali i pisci Maria Sanchez Puyade (Argentina), Jimi Lend (Austrija), Massimiliano Martines (Italija) te Dorta Jagic (Hrvatska). Autori su se predstavili pricama koje temu crpe iz uskocke svetvincentske prošlosti, a ocjenjivao ih je žiri nasumce izabran iz publike.

Kako to na vecerima slama inace biva, pisci su svoje tekstove morali citati zdušno i s puno zanosa jer se nije ocjenjivala samo njihova majstorija u pisanju, vec i scenski nastup. Led je probio domacin Darko Pekica koji je procitao jednu svoju staru pricu koja je žiriju poslužila kao probna vožnja.

Slam je demokratska forma pa se publika ne mora slagati s odlukama žirija, i to im može saopciti povicima negodovanja, ali to ne utjece na konacni ishod. Tako je bilo i preksinoc, pa iako je favorit publike bio Massimiliano Martines, žiri je ipak nagradio svog favorita Furija Pillana.

Vecer slama u Svetvincentu ideja je Christiana Sinicca koji je jedan od organizatora Trieste International Poetry Slama. Potporu održavanju manifestacije dali su: Opcina Svetvincenat, Forum Tomizza, udruga Gli Ammutinati, Nadir Pro iz Trsta, Spazio Studio, Mille Gru i festival Poesia Presente iz Monze.


Podijeli: Facebook Twiter