Pričalice koje vraćaju u djetinjstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koliko god sam pokušavala ovo što ću izreći, napisati kao govor, jednostavno nije išlo. Što od uzbuđenja, što od povratka na ovo mjesto, na kojemu sam kao dijete bila pred pedesetak godina, s Davorkom koja me svojom knjigom vratila u naše zajedničke dječje bezbrižne dane, rekla je Gordana Jeromela Kaić, voditeljica na promociji druge knjige, pričalice za djecu "Anđeo na biciklu", Davorke Smoković, koja se održala u prepunoj dvorani osnovne škole u Svetoj Katarini kraj Pićna.

- U godinu dana imamo pred sobom i drugu Davorkinu knjigu, u kojoj je autorica samo opisala naše živote, povratkom u djetinjstvo. Davorka nas napisanim riječima i stihovima, opet čini djecom. Dobivamo svu posebnu krepost, snagu koju crpimo iz ove zemlje, ove škole, ovih njiva, šuma, suhozida iza kojeg smo se skrivale - tim je riječima svoje osjećaje i uzbuđenje opisala Jeromela Kaić.

Recenziju knjige napisali su Vanesa Begić i Don Anton Šuljić, bogoslov, književnik, likovni kritičar i glazbenik s Paga koji djeluje u Zagrebu. Don Šuljić je promociju knjige obogatio i s dvije pjesme izvedene na gitari.

-Djela što pripadaju dječjoj književnosti osvajaju vedrinom, temeljena su na dječjoj igri i odlikuju se imanentnom po(r)ukom. Premda je poznati talijanski kritičar i filozof Benedetto Croce smatrao da čista umjetnost (l'arte pure) nije namijenjena djeci, mnogi su znanstvenici dan-danas mišljenja da je takva književnost djeci ne samo namijenjena, već i itekako potrebna- napisala je o knjizi Vanesa Begić.

- Ako je za poeziju potrebna, kako je davno govorio slavni Ovidije, neka vrsta dokolice - tada je ova zbirka Davorke Smoković pjesama pričalica za djecu sjajno odgovorila toj davnoj latinskoj konstataciji. Naime, u ovoj drugoj knjizi pjesama, su u ovom slučaju namijenoj djeci, autorica s lakoćom, zaigrano, lepršavo i poučno u isto vrijeme predstavlja svijet u kojem se osjeća tako dobro da bi joj jedva tko povjerovao da je nabrala neke godine i da je, kako to pouzdano svjedoči njezina prva knjiga pjesama, iskusila i teške strane života. To je svijet koji će nas razveseliti pa i razgaliti, nasmijati, raznježiti, uskovitlat će u nama one dijelove nas koji se još sjećaju da su djeca, što je, uostalom, ako se to samo sebi usuđujemo priznati, najvrjedniji dio nas. I zato će ove stihove rado čitati naša djeca ili će rado slušati starije kao im ih čitaju, ali ćemo za ovom poezijom posegnuti i mi stariji, rekao je na promocije knjige Don Anton Šuljić, te nastavio:

- Ocjenjujući prvu knjigu Davorkinih pjesama svoj sam tekst naslovio "Od anđela do anđela". Taj bi se naslov, na nešto izmijenjen način, mogao protegnuti i na ovu knjigu, no od toga sam odustao jer se nametnuo onaj kojeg vidite. Autorica voli anđele, a sigurna je u to da su oni i djeci najbliža i najdraža duhovna bića. Zato im posvećuje više pjesama, utkiva ih u svoje priče, umeće u događanja i uopće - anđelima se utječe, njima se okružuje pa je ova poezija valjda i zato tako pitka i pitoma, meka i draga, bliska i sjetna, zanosna i poučna, rekao je Don Šuljić.

Na kraju promocije, obratila se publici i autorica knjige Davorka Smoković.

- Što da uopće kažem, kad su o mojoj knjizi već sve drugi rekli. No željela bi se zahvaliti svima koji su pomogli u mom radu. Svima onima koji su bili uz mene kad sam prolazila kroz teške životne trenutke. Zahvalna sam što mogu pisati Bogu, i roditeljima kojima sve ovo i darujem. Hvala biskupu Draženu Kutleši i velečasnom Sergeju Jeleniću, hvala recenzentu, koji je bio moja prva javna rehabilitacija.

Imala sam ružnih životnih trenutaka, ali ništa nije loše, pa mi je drago da sam iz svega izašla kao pobjednik, moralno i ljudski. Shvatila sam da ljudi nisu zločesti, oni su samo jako nesretni, rekla je na kraju Davorka Smoković.

Pisanim putem čestitke autorici knjige poslali su doc. dr. sc. Stjepan Radić s Katoličkog Bogoslovnog fakulteta u Đakovu i glazbenik Toni Cetinski.

Ilustracije u knjizi izradila su djeca osnovnih škola iz Pule, Labina, Potpićna, Svete Katarine, Sv. Petra u šumi, Kršana i Pazina. Na koricama su dijelovi iz tih crteža, a posložila ih je Davorka Vadanjel. Grafički urednik je David Ivić a nakladnik Josip Turčinović.

(Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter