"Pričaj mi o Gorkome" u INK-u


Predstava "Pričaj mi o Gorkome" izvedena preksinoć u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula priča je o nemogućoj ljubavi koja ipak završava u optimističnom tonu. Ona i on sreću se i zaljubljuju dok traje Hrvatsko proljeće.

No, ona je novinarka kulture na radiju, a on je visoki politički dužnosnik i oboje su u braku, što ih neće spriječiti da uđu u strastvenu vezu, a dodatno će ih povezati i njihovi slični prodemokratski nazori u vremenu jednoumlja početkom 1970-ih. Malo ljubavi, malo politike, pa malo spajanja, malo razdvajanja, malo ljubavne sloge i malo nesloge te puno strasti...

On će zbog svojih političkih stavova 1972. završiti u tamnici lepoglavskog zatvora i nakon što ga ona par puta posjeti više se neće vidjeti 11 godina. Onda će se opet sresti 1984. kada bude bio slobodan i 1991. kada je ona već voditeljica zagrebačkog Teatra &td, kada će stara vatra opet buknuti.

U međuvremenu će oboje doživjeti tragedije - njemu će supruga umrijeti od raka, a ona će se udati drugi put i dobiti curicu koja će preminuti sa šest godina. On se u predstavi zove Gorki.

- Bila sam vjerna Gorkome prije nego sam mu pripala. Tek s njim postala sam žena, zaključit će na kraju ona. On će umrijeti, a ona će ostarjeti.

A ona je Mani Gotovac, danas poznata dramska spisateljica po čijem je autobiografskom romanu "Fališ mi" ova predstava i nastala u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta iz Varaždina. Dakle, ovo što smo vidjeli bio je dio njene životne priče kroz koju su se prelomili neki od važnih događaja za modernu hrvatsku povijest pa se dio radnje događa i u Istri s obzirom na to da je Gorki, čije pravo ime ne doznajemo, sudjelovao u konstrukciji tunela kroz Učku.

Predstava je održana na maloj sceni INK-a koja je bila organizirana tako da glumce što više približi publici, s nekoliko redova stolica postavljenih s druge strane bine u dijelu kojim se inače služe isključivo glumci. Ovaj put glumci su se djelomično uklopili u publiku i razbili tu granicu. Isto kao što je razbijena granica pripovijedanja jer imamo tri osobe, od kojih Lela Margitić prepričava iz prvog lica život Mani Gotovac i njene sudbonosne susrete s Gorkim, kojeg igra Robert Plemić, dok mladu Mani glumi Hana Hegedušić.

No, između današnje Mani i njene mlađe verzije te Gorkog ne postoji granica jer oni često međusobno komuniciraju pa čak se i svađaju kada Gorki i mlada Mani odluče priču ispričati na svoj način, onako kako se nije dogodila.

- Nije ovo knjiga, nije ovo život – ovo je kazališna predstava, uzvraća Gorki nakon što se glavna pripovjedačica naljuti na njegovu verziju događaja.

Režija je zajednička, potpisana je samo kao "ansambl" pa pretpostavljamo da su i glumci tako mogli zbilja prilagoditi i preusmjeriti priču kako im odgovara držeći se osnovnog okvira. Od glazbe čuje se "Gnossiene No. 1" Erica Satieja te legendarni evergrin "Besame mucho" Consuela Velasqueza.

Oblikovatelj svjetla je Slaven Edvin Bot, kostimografkinja je Dobravka Skvrce, asistentica Morna Krpan, a ton-majstor Vedran Dervenkar. (M. RADIĆ, snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter