Priča oko malvazije je izbjegavanje "slučaja terana"

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Predstavnici šest projektnih partnera iz Hrvatske i Slovenije jučer su u porečkom Institutu za poljoprivredu i turizam potpisali Sporazum o partnerstvu na projektu Malvasia TourIstra (s podnaslovom: Putovima istarske malvazije) kojemu je osnovni cilj stvoriti zajednički vinski brend istarske malvazije u hrvatskom i slovenskom dijelu Istre.

Projekt je odobren u sklopu programa Operativnog programa IPA Slovenija-Hrvatska, odnosno njegove mjere Turizam i ruralni razvoj, ukupna mu je vrijednost oko 465.000 eura, od čega se iz europskih fondova financira 393.000 eura. Vodeći partner je porečki Institut za poljoprivredu i turizam, a partneri su iz Hrvatske još Udruga vinogradara i vinara istre Vinistra, te iz Slovenije Poljoprivredni institut Slovenije iz Ljubljane, Fakultet za turističke studije u Portorožu, Društvo vinogradara slovenske Istre iz Mareziga, te Konzorcij vin Istre iz Izole.

Zajednički prekogranični turistički proizvod

Projekt traje do 17. lipnja 2015., a nakon što je partnere pozdravio ravnatelj Instituta Dean Ban, dio već odrađenih projektnih aktivnosti, kao i one koje tek predstoje, predstavila je nakon svečanog potpisivanja Sporazuma voditeljica projekta Sanja Radeka. Kako je cilj projekta "integracija vina malvazije istarske u zajednički prekogranični turistički proizvod, te promocija brenda malvazije istarske kao zajedničkog istarskog turističkog proizvoda", u dosadašnjim je aktivnostima posebna pažnja posvećena evaluaciji vina malvazija iz hrvatskog i slovenskog dijela Istre.

Zato je u sklopu projekta fizikalno-kemijski i senzorno analizirano 66 uzoraka malvazije s obje strane granice (44 uzorka od 32 hrvatska proizvođača, te 22 uzorka od 20 slovenskih proizvođača) radi njihove klasifikacije prema stilu, odnosno tipu. Stilistika i tipologija istarskih malvazija prema dosadašnjim rezultatima ovog projekta prilična su novost u istarskoj enologiji. Malvazije su tako razvrstane u četiri osnovna stila: svježa, odnosno mlada malvazija (s dva podstila: prvi standardne voćno-cvjetne arometike, i drugi "sovinjonske" aromatike); zatim zrela malvazija (s tri aromatska podstila: barrique, drvo i inox/boca); treći stil je tradicionalno vino malvazije koje se danas često naziva "orange wine" (opet s dva podstila: barrique i drvo); a četvrti stil je desertno vino malvazija od prosušenog grožđa.

Istarska malvazija - autohtona sorta

Svi proizvođači čija su vina analizirana u sklopu projekta uvršteni su interaktivni web-vodič Putovima istarske malvazije na adresi www.malvasia-touristra.eu u kojem su jasno razlučeni nabrojani stilovi malvazija kod pojedinih proizvođača, što već može poslužiti za planiranje tematskih vinskih itinerara, iako se podaci još dopunjuju. U konačnoj verziji web vodič kroz istarske malvazije bit će dostupan na pet jezika.

U sklopu projekta dosad su također održane četiri vinarske radionice, te prvi od četiri planirana seminara na temu Istarska malvazija - autohtona sorta za održivi razvoj Istre. Suradnici na projektu dosad su prijavili već osam znanstvenih radova proizašlih iz istraživanja u sklopu projekta, a ti će radovi biti predstavljeni na Simpoziju agronoma u Opatiji u veljači 2015. godine. Sudionici projekta sudjelovali su i u stručnom izletu u Austriju radi upoznavanja primjera dobre prakse u vinskom turizmu.

Provodi se i istraživanje o interesu vinara za stvaranje nove prekogranične zaštićene oznake "Istarska malvazija", što je vrlo zanimljivo jer ista takva zajednička inicijativa vinarskih udruga s obje strane granice prije nekoliko godina - nije uspjela. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter