Priča od drevnog Rima do danas zaokružena lokalnom slasticom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na subotnjoj manifestaciji Turističke zajednice Fažana "Priče s fažanske rive" obilježit će se dva važna razdoblja - razdoblje starog Rima i sadašnje doba, najavila je Melita Peroković, direktorica TZ-a Fažane. Program se održava u sklopu 15. obljetnice rada TZ-a, a tom će prilikom biti predstavljeni i autentični fažanski suveniri te "Fažanski kolač" kojima se turistički dionici namjeravaju još kvalitetnije promovirati tržištu. Programom Senatus Populusque Fasanensis oživit će Fažanu u doba Rima, kako se živjelo u vrijeme kada je ovo područje bilo je jedno o razvijenijih, obilovalo ladanjskim vilama i u kojem je radila jedna od većih tvornica amfora u koje se punilo ovdašnje maslinovo ulje.

Rimske igre i prikaz antičkih obrta

- Pulska udruga Art moment programom "Misteriozni sjaj valbandonske vile" predstavit će život, ali i intrige u tom luksuznom kompleksu za koji se pretpostavlja da je pripadao Gaju Lekaniju Basu, vlasniku tvornice amfora, rekla je Peroković.

Program počinje na rivi u 19 sati, od kada će se moću vidjeti izložba o važnijim arheološkim lokalitetima "Fažana ispod pločnika", a paralelno će se odvijati prigodne radionice, rimske igre i prikaz antičkih obrta. U 19.15 na scenu izlaze i borci pulske gladijatorske škole Spetacula Gladiatoria, a potom će zaplesati žongleri s vatrom udruge USB iz Poreča. Od 19.30 glazbu Rima na flauti izvodit će Anamaraija Škara, a tajanstveni život valbandonske vile Art moment i plesni studio Sense&Dance prikazat će u 20.15 sati. U 21 sat počinje koncert grupe Double Dose.

U međuvremenu, točnije u 19.50, javnosti će biti predstavljeni "Fažanski kolač" i fažanski suveniri te prvo fažansko craft pivo. Ideju lokalne slastice posljednje dvije godine razvija Dragica Lukin iz Umaga, predsjednica udruge slastičara Hrvatske, a temelji se na namirnicama koje su se uzgajale na poljoprivrednim dobrima u Fažani - breskvama i bademima.

Dobar kolač i meni vraćaju goste

- Ovo je prva slastica osmišljena kod nas u svrhu turističke promocije, a to bi trebali imati sva odredišta jer dobar kolač i dobar meni vraćaju goste u destinaciju. Korišteno je domaće brašno, maslac i jaja. Uz marmeladu od bresaka i uz bademe u njega idu i suhe smokve i grožđice, objasnila je Lukin. Kolač će se moći servirati na puno načina i kombinirati s nizom namirnica poput sladoleda i maslinovog ulja, a pogodan je za konzumiranje i u toplim mjesecima. Proizvodit će se u pulskoj Brionki, i to kao suvenir u posebnoj ambalaži, te kao torta za konzumaciju u ugostiteljskim objektima. I fažanski ugostitelji prihvatili su breskve i mendule kao autentične namirnice te će na temelju njih nuditi i svoje slastice, poput sladoleda, crostate, torti i slično.

Pod fažanski suvenir, pak, podrazumijevaju se rukotvorine četiri proizvođača - Saše Matjašića, Adriane Niki, obitelji Cetina i Belas. Riječ je o paleti suvenira od maslinovog i drugog drva, kamena i keramike koji na najbolji način predstavljaju Fažanu, njene simbole, istarske motive i more. I njih, kao i kolač, privatni će iznajmljivači poklanjati svojim gostima u posebnim ambalažama.

Prvo domaće pivo

U subotu će javnosti biti predstavljeno i prvo fažansko craft pivo "Marel" koje je osmislio lokalni ugostitelj Marino Klarić. Proizvodi se u tri varijante - svjetlo, tamno i crveno - a prodavat će se u Klarićevim lokalima u Fažani. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter