Priča o umjetnici Leonor Fini

Gostovanje Corrada Premude (M. MIJOŠEK)
Gostovanje Corrada Premude (M. MIJOŠEK)

Gostovanje talijanskog pisca za djecu Corrada Premude koji je učenicima četvrtih razreda Talijanske osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi" predstavio svoju novu knjigu "Un pittore di nome Leonor" (Editoriale Scienza, 2015.) održano je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula.

To nije prvo njegovo gostovanje u Puli, sudjelovao je već na Monte Libriću, a boravio je i u pazinskoj Kući za pisce.

Premuda je zainteresiranim školarcima govorio o svojoj novoj knjizi te pročitao nekoliko ulomaka. U svojoj novoj knjizi govori o djetinjstvu i odrastanju Leonor Fini, talijanske umjetnice rodom iz Buenos Airesa koja je živjela i djelovala u Trstu početkom dvadesetoga stoljeća.

Premuda je u ovoj knjizi skicirao profil radoznale i živahne djevojčice koja živi u Trstu, gradu gdje je vrlo izražena simbioza između različitih vrsta umjetnosti, jezika i kulturnih komponenta.

Corrado Premuda, rođen u Trstu 1974., pisac je i novinar. Autor je dviju zbirki kratkih priča "Un racconto di frammenti" (L’Autore Libri Firenze, 2000.) i "Intrusioni" (FPE Trieste, 2004.), za koju je dobio posebnu nagradu komisije na natječaju "Jacques Prévert" 2002., romana "Sazrijevanje" (Prematurita), koji još nije objavljen u Italiji, dok ga je u Hrvatskoj objavio Antibarbarus, i knjige za djecu "Felici e contente".

Brojne njegove priče objavljene su u časopisima, antologijama i internetskim portalima. Pričom "Čokoladne hostije" (Particole al cioccolato) predstavljen je u dvojezičnoj zbirci Con-Fusioni Triestine /Tršćanska zb(i)rka, uz još desetak tršćanskih autora po izboru Valerija Fiandre. Zbirku su izdali Edit Rijeka i Antibarbarus Zagreb s predgovorom Claudija Magrisa, a priče su preveli mladi prevoditelji pod vodstvom Ljljane Avirović i predstavljena je na pulskom Sa(n)jmu knjiga. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter