Priča o prošlosti Umaga kroz fotografski objektiv

Izložba realizirana unutar nacionalne edukativne muzejske akcije  na temu ''KLIK na Kulturni krajoLIK''
Izložba realizirana unutar nacionalne edukativne muzejske akcije na temu ''KLIK na Kulturni krajoLIK''

U Muzeju grada Umaga  otvorena je izložbe pod nazivom ''Umaški fotoalbum'', realizirana unutar nacionalne edukativne muzejske akcije koju vodi Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju, Hrvatskog muzejskog društva. Tema ovogodišnje akcije je bila ''KLIK na Kulturni krajoLIK''.

Zanimljive izložbene teme

- Okosnica ovogodišnjeg programa u Umagu je izložba koja priča o prošlosti Umaga kroz fotografski objektiv, od kraja 19 stoljeća do 60-ih godina 20 stoljeća. Cilj projekta je bio sakupiti, istražiti i mapirati stanje fotografije u Umagu u navedenom vremenskom razdoblju. Muzejski je zadatak bio pohraniti, bilo u izvorniku ili u digitalnom obliku, fotografsku građu kao vizualni podsjetnik povijesti grada Umaga, kao izvor za proučavanje povijesti urbanizma, fotografije, mode, običaja, turizma u Umagu i njegovoj okolici, kaže Biljana Bojić, jedna od autorica projekta i v.d. ravnateljica umaškog Muzeja.

U Muzeju se tako mogu pogledati analogne, pretežno crno-bijele fotografije profesionalnih fotografa, amaterske fotografije sugrađana, razglednice ali i fotografska oprema.

- Građu predstavljenu na izložbi ustupili su nam naši sugrađani, Fotoklub Zagreb, Povijesni i pomorski muzej Istre u Puli, Famiglia Umaghese iz Trsta i Pokrajinski muzej Kopar. Razvoj fotografije, ali i promjene u društvenom i kulturnom životu Umaga, uhvaćene kroz fotoaparat pratimo na izložbi kroz više tema. Tu su predstavljene prve fotografije i fotografi koji bilježe Umag i Umažane u svojim studijima prije i poslije Prvog svjetskog rata, zatim fotografije iz časopisa Umago viva, fotografske prikaze Umaga pohranjene u Zbirci razglednica Muzeja grada Umaga, veli Bojić.

Predstavljene su i amaterske fotosekcije koje su se u Umagu razvile nakon Drugog svjetskog rata, dok posebnu cjelinu sačinjavaju fotografije Đure Griesbacha, Mladena Grčevića, Vilka Zubera i Alojza Orela, koji su 50-ih i 60-ih godina uz pomoć svojih objektiva ovjekovječili grad.

Fotografske samostalne zanatske radnje

Potrebno je napomenuti da je izložbom stavljen naglasak i na fotografske samostalne zanatske radnje a to su ''Foto Centar Umag'' Katice Jurjak i ''Foto Danica'' Danice Brčić. U Umagu su djelovali i ''Foto Lale'' Đure Borkovića, ''Foto Studio'' Rade Ilića, te ''Foto Istra'' E. Malovjeka. Također, bitno je spomenuti i dvojicu fotografa, Rudolfa Vukšića i Nikolu Đeletovića, koji su radili u fotoslužbama svojih poduzeća.

- Nakon mapiranja stanja o fotografiji u Umagu i rada na ovoj izložbi zaključak je da je obrada i pohranjivanje fotografske građe Umaga za muzej permanentan zadatak, unutar Zbirke fotografija. Istraživanja za ovu izložbu su otvorila nove tematske cjeline i donijela nova saznanja koja zahtijevaju posebnu obradu na novim izložbama i izdavanje kataloga, kaže Biljana Bojić.

Izložba ostaje otvorena do 5. lipnja, a može se razgledati od ponedjeljka do petka od 10 sati do podne, u poslijepodnevnim satima četvrtkom i petkom od 17 do 20 sati, te subotom od 10 do 14 sati. (T. GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter