Priča o (ne)slobodi, drugom i drukčijem


Brijunsko ljetno kino bilo je u ponedjeljak navečer mjesto održavanja predstave "Stranac" Kazališta Ulysses u režiji mladog Puležana Aleksandra Švabića, a riječ je o predstavi nastaloj prema djelu Rainera Wernera Fassbindera, u kojoj su glumili studenti treće godine Preddiplomskog studija Glume i medija Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Kontroverzni autor

Fassbinder (1945. - 1982.), bio je njemački filmski redatelj, scenarist i glumac. Začetnik je njemačkog novog vala, te jedan od najplodnijih redatelja uopće. Bio je kontraverzan, a kritičari su ga definirali blagim i brutalnim, nježnim i ciničnim, koji je spreman na žrtvu i egocentričan. Među podacima o njegovom kratkom, ali vrlo složenom životu punom ljubavi, skandala, ali i iznimnog opusa, nalazimo i na podatak da je na Fassbinderovu sprovodu svirala pjesma Janis Joplin "Me and Bobby McGhee", koju je kao temu koristio u serijalu "Berlin Alexanderplatz". Stoga ako se buran i proturječan život ovoga redatelja može sažeti u jednu jedinu rečenicu, poznavatelji njegova opusa vele da smisao svega toga vjerojatno najbolje izražava refren te pjesme: "Sloboda je samo druga riječ za situaciju u kojoj više nemaš što izgubiti".

Upravo o (ne)slobodi, drugom, drukčijem, (ne)prihvaćanju, ali s drukčijim završetkom nego u originalu govori ova predstava koja je vrlo korektno napravljena, sa studentima koji su se pokazali i više nego dobrim glumcima, vrlo uvjerljivi, pažljivi u nijansiranju svojih uloga te nadahnuti.

Studenti pod režijskom palicom mladog redatelja Aleksandra Švabića i asistenta Jerka Marčića progovaraju o ksenofobiji i načinu na koji ona nastaje; kako iz stereotipa nastaje predrasuda, iz predrasude strah, iz straha mržnja, iz mržnje nasilje.

Sve su te etape vrlo zorno prikazane, a tema je u biti atemporalna i danas aktualnija nego ikada kada se o granicama, radnoj snazi, gastarbajterima govori na svim razinama, i kada je vidljivo da se neke stvari, neki mentaliteti i mentalni "sklopovi" nikada ne mijenjaju.

Aktualna tema

Priča prati devetero ljudi iz malog provincijskog mjesta nakon što među njih dođe Stranac, gastarbajter, jeftina radna snaga, što pokreće niz reakcija i događaja koji u konačnici dovode do nasilja.

Zahvaljujući nekim metakontekstualnim referencijama, predstava je i prilagođena današnjem sveopćem društveno-političkom kontekstu kroz improvizacije glumačkog tima. Spominjanje aktualnih političara uz ironiju i cinizam, kao i aluzije na neke činjenice iz današnjih dana osuvremenile su predstavu, ali bez previše zadiranja, osim što se same završnice tiče, u samo pripovjedno tkivo predstave.

Uvjerljive su uloge ostvarili Lovro Ivanković – Pavle, Mirta Polanović – Helga, Tena Antonija Torjanac/Tijana Trošelj – Ingrid, Nikola Nedić – Erik, Maja Ožegović/Marina Musolin – Mari, Frano Barunčić – Bruno, Ella Bogadi/Lara Lalić – Elizabeth, Nika Ivančić – Gunda, Emir Mulalić – Jorgos i Jurica Marčec – Franz.

Kostimografkinja je Ivana Butković, a mentori studentima su Rade Šerbedžija i Lenka Udovički. (Vanesa BEGIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter