Priča o nekim prošlim vremenima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na velikoj sceni Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula izvedena je prva ovosezonska premijera nastala u produkciji Čakavske scene INK-a i to je bila „Američka patrola u Mornaričkom parku“ Dragutina Lučića Lucea u režiji Jasminka Balenovića.

Priča prati probu ženskog amaterskog orkestra Palazzine čije se članice i jedan član tijekom proljetne noći 1960. u pulskom Mornaričkom parku, koji je u međuvremenu preimenovan u Mornarički trg, spremaju za dolazak visokog gosta sa zapada kojeg prigodno planiraju zadiviti izvedbom koračnice „American patrol“.

Mikrosvijet individua

Protiv njih je vrijeme koje stalno prijeti kišom, što povećava nervozu ionako neurotične kapelnice, a realizaciju poduhvata dovode u pitanje i ne baš stabilni međuljudski odnosi u orkestru. Taj orkestar funkcionira kao mikrosvijet individua koje se razlikuju po porijeklu, govoru, osobnim traumama od kojih se neke vuču iz Drugog svjetskog rata ili tajnama koje nije dobro da ostali znaju, primjerice da su kapelnica i harmonikaš Zdravo-moj, inače liječnik, u ljubavnoj vezi iako su oboje u bračnim vodama. Uz to, suprug kapelnice koji je vojno lice dobio je prekomandu u Zemun. Radi toga kapelnica želi počiniti samoubojstvo skokom s vrha pulskog kamenoloma i želi da joj se u tome pridruži Zdravo-moj koji najednom počinje osjećati laganu grižnju savjesti zbog svoje nevjere a i nije da mu se baš skače u smrt.

Ta različitost, i danas karakteristična za Pulu, prilika je za razne peripetije i šale, dok se predstava odvija i to jako polako. Trema u orkestru raste dok s dvaju zgrada oko Mornaričkog parka skup osiguravaju snajperisti. Nisu glavni likovi ove priče samo na nišanu snajpera, nego i na nišanu susjeda iz okolnih zgrada u svijetu u kojem je teško duže vrijeme zadržati tajne. Unatoč tome, oni nekako funkcioniraju i taj suživot prevladat će, barem nakratko, njihove razlike i razmirice. Polako će se zbližiti i pomiriti, neki i sa svojom prolaznošću, a neke stroge gospođe postat će raznježene drugarice, iako neki njihovi planovi neće ići tokom kojim su se nadali.

Politika sporedna

Ima tu i malo politike kroz spominjanje maršala ili Golog otoka, no ona je sporedna. „Američka patrola u Mornaričkom parku“ predstava je kojoj je u središtu prije svega žal za jednim vremenom. Vremenom u kojem ste, primjerice, ako je suditi po onom što smo vidjeli, mogli pucati pištoljem po susjedima ako su vas živcirali, bez bojazni da će vam zbog toga doći policija ili da ćete snositi ikakve posljedice. Premijerna izvedba završena je dugim aplauzom publike koja je za vrijeme trajanja predstave bila uglavnom pasivna.

U predstavi glume Dijana Vidušin, Mia Krajcar, Elena Brumini, Lara Živolić, Iva Kevra, Luka Mihovilović i Manuel Kaučić dok se glas Vesne Petrović čuje s radija. Balenović potpisuje i scenografiju, dok je za odabir glazbe i korepeticiju bila zadužena Tatiana Giorgi. Kostime je pod mentorstvom Desanke Janković izradila Valentina Ferlin, oblikovatelj svjetla je Elvis Butković, suradnica za scenski pokret je Andrea Gotovina, oblikovatelj zvuka Miodrag Flego, izvršni scenograf Goran Šaponja, a organizator i inspicijent Manuel Kaučić. Reprize su u ponedjeljak, utorak i u četvrtak u 20 sati. (M. RADIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter