Priča o Milanu Mladenoviću - sutra u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iznimno uspjela knjiga jednog od relevantnijih rock kritičara bivše države Aleksandra Žikića "Mesto u mećavi", posvećena liku i djelu Milana Mladenovića, alfi i omegi Ekatarine Velike, bit će predstavljena sutra, s početkom u 20 sati, u Srpskom kulturnom centru u Puli, u Maximilianovoj ulici 12 (ex Ribarska).

Tom će prilikom posjetitelji, pogotovo fanovi EKV-a, ali i Šarla Akrobate, ponajvećoj novovalnog benda u kojem je s Kojom i VD-om kreirao, svirao i pjevao Mladenović, imati sutra priliku nabaviti Žikićevu knjigu po promotivnoj cijeni. Publika će moći uživo razgovarati s autorom, a ekskluzivno, samo u sklopu ove pulske promocije, bit će izložene fotografije pulskog fotografa Igora Dražića, snimljene 4. srpnja 1987. godine na koncertu Ekatarine Velike u pulskom klubu Uljanik. Sutrašnju promociju moderirat će Bebe i Brada, voditeljski dvojac "Revije na ledu", koji će Žikića ugostiti i večeras u svojoj emisiji u eteru Radio Pule.

Značaj Milana Mladenovića za rock scenu naše regije ne može se precijeniti - baš kao što se ne može precijeniti njegov udio u životima svih koji su ga poznavali, kao ni utjecaj koji je ostvario na generacije poklonika. Stvarajući u turbulentnom i nesigurnom vremenu, nije pronašao zaklonjeno mjesto u mećavi koja je bjesnila oko njega.

Uz izvanredan, objektivan, nemistificirajući i nepatetičan  presjek onodobne scene (primjerice, prilično dug uzvodni dio posvećen je okolnostima osnivanja, kreiranja, koncertiranja i raspada Šarla Akrobate, a ne samo Milanu), autor u ovoj knjizi vješto i pitko kombinira svoj pogled i dojmove s izvodima iz intervjua s osobama koje su radile i stvarale s Milanom Mladenovićem.

Milan Mladenović je zajedno s kompletnom postavom EKV-a otišao i sa scene i iz fizičkog života poražavajuće prerano. Ne ostavivši biološke nasljednike, baš kao ni ostali članovi sastava Ekatarina Velika, ali ostavljajući za sobom onu rijetku vrstu nasljeđa koja se osniva koliko na osobnosti umjetničkog izraza toliko i na etičkoj nepotkupljivosti stvaratelja.

"Mesto u mećavi" istinita je priča o takvom stvaratelju, atmosferi u kojoj su nastajale neobično značajne pjesme, bendu izuzetnih glazbenika tragične sudbine - priča potresna, ali lišena patetike, lirska i dramatična u isto vrijeme, potkrijepljena autentičnim svjedočanstvima i posebno odabranim autorskim fotografijama Nebojše Babića.

Sutrašnju pulsku promociju knjige "Mesto u mećavi (priča o Milanu Mladenoviću)" organiziraju Srpski kulturni centar u suradnji s Art&Musicom. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter