Priča o licemjerju i podložnosti autoritetu

Ansambl Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora na pozornici INK-a (Dejan ŠTIFANIĆ)
Ansambl Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora na pozornici INK-a (Dejan ŠTIFANIĆ)

Noć kazališta u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula obilježena je sinoć izvedbom "Revizora", Gogoljevog klasika u režiji Diega de Breae, iz produkcije Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora. Predstava, u kojoj su glumili Vlado Novak, Nataša Matjašec Rošker, Eva Kraš, Kristijan Ostanek, Ivan Godnič, Miloš Battelino, Matija Stipanič, Viktor Meglič, Nejc Ropret, Vladimir Vlaškalić, Srdjan Grahovac, Milada Kalezić, Davor Herga, Ivica Knez i Bojan Maroševič, uprizorena je uz titlovani prijevod.

Hlestakov prihvaća igru

Osnovna priča je jednostavna, u jednom mjestu u Rusiji sredinom 19. stoljeća gradonačelnik doznaje da im dolazi državni revizor što izaziva paniku među lokalnim činovničkim glavešinama te smjesta počinju smišljati način kako da ga obrlate kada stigne.

U hotelu se pojavljuje Hlestakov za kojeg su gradski oci uvjereni da se radi o revizoru te ga počnu dvoriti, podmićivati i beskrajno mu se uvlačiti kako ne bi na vidjelo izašla istina o tome da ustanove koje vode funkcioniraju loše i troše novac kako ga ne bi trebale trošiti odnosno da pare umjesto za dobrobiti građana idu u nečije džepove. Hlestakov prihvaća igru, štoviše sam nameće pravila te se prvo hvali kako tamo u Peterburgu, u prijestolnici, druguje s Puškinom te igra poker s veleposlanicima i ministrima što jako fascinira gradske čelnike iz kojih bez problema uspijeva izmusti što više novca. Za oko mu zapadaju i dvije dame, gradonačelnikova kćer i supruga oko kojih Hlestakov dvoji, no priča ne odlazi u tom smjeru već Hlestakov s pomoćnikom Osipom napušta mjesto, puno bogatiji nego što je došao i zadovoljan time kako je preveslao lokalne činovnike, ali i građane koji su jedva čekali da mu se uližu, a sve to opisuje u pismu kojeg šalje poznaniku.

Dim cigarete stalno u zraku

No, pismo pročita poštanski službenik, bolesno zabadalo koje inače čita tuđa pisma, te se prijevara otkriva i tada se činovnička ekipa licemjernih ulizica počinje najednom praviti pametnijima nego što jesu kao da oni zapravo nisu nasjeli, što je sve nebitno jer dok čitaju pismo iza kulisa dopire dim cigarete, a dim je ionako stalno prisutan u zraku za vrijeme cijele priče. Taj dim dolazi od pravog revizora koji je tu. Sada bi zapravo, mogla početi nova priča, da se pokaže što bi sve iskopao pravi revizor i kako bi se gradski čelnici sada ponašali ali ovo je predstava u kojoj je važnije da se pokaže ona vječita podložnost autoritetu, makar on bio i lažan te sva dvoličnost, nesposobnost i lažni sjaj jedne kaste koja bi trebala brinuti o dobrobiti drugih i koja bi trebala voditi državni aparat. (Mladen RADIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)

U Noći kazališta 42 tisuće posjetitelja

U šestoj Noći kazališta, koja se u subotu održala u 43 grada diljem Hrvatske, održano je 148 predstava u kojima je uživalo više od 42 tisuće posjetitelja, izvijestili su organizatori. U programu su sudjelovale 94 institucije na 76 lokacija a gledatelji su, osim u predstavama, mogli uživati i u sedamdesetak popratnih programa, kao što su druženja s glumcima, glazbeni performansi, te izložbe.

"Odaziv publike bio je odličan i kazališta su bila popunjena do zadnjeg mjesta, neka čak i prekapacitirana", izvijestila je voditeljica ureda Noći kazališta Nada Kruljac. Prve predstave započele su u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu i Maloj sceni u Zagrebu. U jutarnjim i popodnevnim terminima uživali su oni najmanji, a kasnovečernje programe pogledala je starija publika. Većina je karata bila besplatna dok je u nekim kazalištima bila simbolična. Ove se godine inicijativi priključilo još šest europskih zemalja, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Slovačka i Srbija, pa je tako Europska noć kazališta obuhvatila ukupno 439 institucija u 153 europska grada. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter