Prica o KUFeru je zaokružena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Program treceg KUFera, koji je organiziralo Vijece za suradnju studenata Pula, bio je ispunjen i u nedjelju, kada su nastavljene projekcije animiranih filmova zagrebacke škole u kinu Valli, gdje je prikazan i dokumentarac Biljane Cakic Veselic o Dušanu Vukoticu.

Festival je zatvoren projekcijom filmova studenata zagrebacke likovne akademije, a na drugoj književnoj razgovaraonici u Cvajneru Željka Horvat Cec cavrljala je sa spisateljicom Katarinom Mažuran Jurešic. Njenu crtanu pricu "Danica" zacijelo znaju najmladi gledatelji HTV-a. Ona se i dalje ekranizira pa ce se moci gledati i iduce godine, no autorici je žao što ne može od toga složiti DVD ili slikovnicu jer sva prava ima HTV, koji joj placa 600 kuna neto po prici. Ipak, interes za "Danicu" pokazale su sve javne škole u glavnom gradu Brazila, te je otkupile.

Osim navedenog, Mažuran Jurešic ravnateljica je Pontesa, koji organizira istoimeni književni festival, a vodi i radionicu kreativnog pisanja.Na treci KUFer osvrnuo se i voditelj projekta Saša Vejzagic, koji je bio zadovoljan odazivom na koncert Urbana & 4, ali i festivalom, cija je glavna tema bila animacija.

- Mislim da smo napredovali. Zadovoljni smo, rekao je Vejzagic i usporedio prethodne dvije godine.- Tu se vidi da je prica zaokružena, da je tema poklopila sva polja umjetnosti. Kako KUFer pokriva više polja umjetnosti, uvijek se tema prilagodava tome. Mislim da je kljucna stvar da je festival izašao iz institucije sveucilišta i otišao u druge institucije poput Muzeja suvremene umjetnosti i kina Valli, smatra Vejzagic.

Kaže i da je izvrstan bio odaziv na projekcije animiranih filmova Zagrebacke škole u kinu, na koje su došla djeca iz pulskih vrtica i škola te da bi, da u srednjem terminu u petak nije pala kiša, sva tri termina po 200 mjesta bila popunjena.

Instalaciju od brašna "Cudesna šuma", koja je poklon i nalazi se u predvorju kina, uredile su jedne od organizatorica Maja Prokl i Maja Vujnovic te Milena Labud, Dora Novak i Doris Nekic, dok je Baltazara na podmornici napravio Aleksandar Mrkonja Fetti, a radni naziv je "Ploce". Spomenutih pet studentica autorice su i instalacije "Soba" na Sveucilištu.

Bazu organizacije KUFera cini 13 ljudi za razlicita podrucja predstavljena na festivalu, pa je tako za glazbeni program, uz Vejzagica, bio zadužen Neven Kacun, za edukativni Petra Gardijan, za filmski Miljana Hadžic, dok se odnosima s javnošcu bavila Ivana Ujcic. Najviše ih je bilo angažirano za izložbeni program, a osim vec spomenutih imena tu su i Tihana Gardijan i Jelena Mandic.

O planovima i željama Vejzagic ipak ne govori iako ih imaju, no još uvijek ne žele to javno obznaniti. U svakom slucaju plan je da se KUFer opet organizira, bili oni tu ili ne, ili da barem potaknu da se još netko ukljuci u organizaciju. (Mladen RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter