Priča o kruhu na bogatoj smotri u Labinu


Priča o obiteljskim vrijednostima, o običajima i jedinstvu u različitostima. Dobra priča o Hrvatskoj! Tako je državnu i svehrvatsku smotru Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje, održanu danas u Labinu u organizaciji udruge Lijepa naša, sažeo ravnatelj OŠ "Ivo Lola Ribar", domaćina priredbe.

Središnja svečanost nacionalne manifestacije koja spaja čuvanje kulturne baštine i ekologiju okupila je oko 400 sudionika, vrtićarce, osnovce i srednjoškolce iz svih krajeva Hrvatske te učenike iz hrvatskih škola u Bosni i Hercegovini, Vojvodini te Mađarskoj. Tematska izložba na više od 70 štandova, mozaik koji su kreirale vrijedne ruke mladih i njihovih mentora, roditelja i baka, teško da je nekog od brojnih posjetitelja ostavila ravnodušnim. Kruh svih vrsta i oblika našao se na štandu svakog izlagača, a okružile su ga štrudle, kolačići, autohtoni specijaliteti od njoki i fuži do mlinci i štrukli, voće i povrće, drevni recepti, ručni radovi, stari pribori i alati.

Privukao nas je i bogat štand raške OŠ Ivana Batelića. "Povezali smo krušne proizvode s ljekovitim biljem jer ove godine kandidiramo za status eko-škole. Ovo je dio našeg cjelogodišnjeg projekta na temu ekologija", rekla je nastavnica Svetlana Milojica, nudeći pogačice s majčinom dušicom, kruščiće od kopra, vijenac od kadulje. 

Dani kruha - dani zahvalnosti obilježavaju se tijekom listopada diljem Hrvatske u osnovnim i srednjim školama, dječjim vrtićima, đačkim domovima te drugim ustanovama.

Procesiju od škole do crkve Gospe Fatimske predvodio je porečko-pulski biskup u miru Ivan Milovan. Služena je i sveta misa s prinosom darova. (I. RADIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter