Priča o istarskom bijelom tartufu stigla i do Japana

Neven Mimica (M. Todorov/CROPIX)
Neven Mimica (M. Todorov/CROPIX)

Dani Zigante tartufa koji traju od sredine rujna sve do sredine studenog, u svom su petom od deset vikenda u Livade, u samo središte Motovunske šume, najpoznatije stanište tartufa, privukli brojne znatiželjnike sa svih strana svijeta. "Obožavamo tartufe", rekli su nam uglas gosti iz Tokija koji su u Istru došli ponajviše zbog sajma tartufa. Njihova nam je vodičkinja povjerila da su Japanci već godinama posredstvom turističkih agencija česti gosti u posezoni, a smješteni su u pravilu u Opatiji.

Reporterka iz Hong Konga

- Poznato je da Japanci vole jesti i kupovati tartufe, čuli su za priču o istarskom bijelom tartufu kao i o Ziganteu pa čak misle da je to ime za jednu vrstu tartufa, toliko je jak marketing u Japanu, nasmijala se naša sugovornica. Da se afrodizijačka podzemna gljiva mjeri na grame poput zlata i dostiže vrtoglave iznose ovisno o ponudi i potražnji, poznato je i novinarki iz Hong Konga Mok Kwan Ling koja priprema reportažu o tartufima za specijalizirani časopis Eat And Travel Weekly. "Iako su kod nas tartufi jako skupi, jako ih volimo", rekla je Mok Kwan Ling. Ponajviše gostiju iz Azije u Livade stiže preko jedne slovenske agencije, smješteni su u Opatiji i Rapcu, a nekada u Portorožu.

Dani Zigante tartufa trajat će rekordnih deset vikenda i po tome nose titulu najdužeg sajma tartufa na svijetu, a Guinnessov rekorder Giancarlo Zigante, poznat po pronalasku najvećeg tartufa na svijetu, očekuje da će tijekom sajma kroz Livade proći više od 35 tisuća posjetitelja iz čitavog svijeta, od Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije, sve do dalekog Japana, Kine i Amerike.

- Tartufa je trenutno malo, a potražnja velika pa su i cijene drastično porasle, rekla je Antonella Zigante. U Livadama se kilogram bijelog tartufa prve klase jučer prodavao po 37.500 kuna, druge klase po 27.900 kuna, a treće klase po 18.700 kuna.

U šatoru na više od 1.000 četvornih metara površine, kao i izvan njega predstavilo se pedesetak proizvođača vina, pršuta, maslinova ulja, sireva, meda, rakija travarica i drugih autohtonih proizvoda iz Istre. Nikola Prenc iz istoimenog OPG-a u mjestu Tomičini kod Tinjana nudio je ulje, proteinsko brašno i kreme od industrijske konoplje. "Najviše se kupuje ulje od konoplje, zadovoljni smo", rekao je Prenc. U susjedstvu Lina Vežnaver iz Škofi među domaćom ručno rađenom tjesteninom nudila je i onu od konopljinog brašna, a društvo im je na obližnjem štandu pravio maslinar Mario Ritossa iz Poreča.

Kroz Motovunsku šumu

- Dobio sam lani novac iz EU-fondova i napravio kušaonu ulja u mjestu Bukori, pohvalio se Mario. Na pitanje što kažu posjetitelji, kaže da su vrlo zadovoljni kvalitetom i cijenom ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Uz standardne sadržaje, prezentacije i degustacije autohtonih istarskih proizvoda, znatiželjni turisti mogli su isprobati i jela na bazi svježih tartufa, crnih i bijelih, ili pak otići na izlet turističkim vlakićem u samo srce Motovunske šume na pokazno traženje tartufa. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter