Priča o čovjeku koji svijet nosi na leđima


Novinarima se jučer na Festivalskom otoku na Giardinima predstavio i manji dio ekipe filma "Dnevnik mašinovođe" koji je bio na programu sinoć u Areni. Boško Picula koji je vodio presicu rekao je da u filmu ima svega – srpskog humora, hrvatskih koproducenata i češkog ozračja, te kazao: "Vrlo netipičan film."

Redatelj Miloš Radović priznao je da ima veliku tremu pred predstavljanje njegovog filma na ovom festivalu. Sjetio se da je s ocem došao 1963. na festival u Pulu i ovdje se zarazio filmom. Što se tiče nastanka ovog filma, Radović se sjetio kako je svojevremeno dobio napad smijeha na jednoj sahrani, a u ovom filmu radi se o smrti i kako je preživjeti.

- Taj humor koji se pojavljuje u filmu izvorno dolazi od mašinovođe koji se na taj način sami bore protiv strašne sudbine koja je vezana uz taj posao, kaže Radović, a Picula napominje da je Radović ušao u njihov unutarnji svijet, unutarnju logiku i unutarnji humor. Trebalo mu je dvije godine da smisli kako da pristupi toj temi, da li da to bude tragedija ili socijalna drama. Shvatio je na koncu da ako film bude dovoljno dirljiv, emotivan i smiješan da će publika razumjeti što su htjeli.

U filmu je okupljena vrhunska glumačka ekipa starije generacije poput Lazara Ristovskog i Mirjane Karanović, no Picula ističe i ulogu Petra Koraća, za kojeg Radović kaže da je student sociologije i da više nema namjeru glumiti, no Radović je htio da glumi baš u ovom filmu.

Uloga patera familiasa mekog srca čini se da je bila idealna za Lazara Ristovskog za kojeg je Radović i pisao ulogu.

- Budući da je ulogu pisao za mene, mislio sam da ću je vrlo lako odigrati no ispostavilo se da je glumiti sebe vrlo teško, posebno nakon što vam vidio jednu od prvih verzija montiranog filma. Pitao sam Miloša: "Čekaj, pa nisam valjda ja ovakav?", a on je odgovorio "Ne, ti si puno gori", kaže Ristovski iako je Ilija kojeg glumi samo izvana namrgođen, on je "užasno koncentriran na život", zato što mu je prošli život u kojem je poginula žena koju je volio na njega ostavio neizbrisivi trag, pa sada cijeli svijet nosi na leđima.

O filmu su govorili i hrvatski koproducenti Maja Vukić i Ivan Maloča pa je tako Vukić koja je već prije surađivala s Ristovskim i njegovim Zillion filmom najavila novi projekt, suradnju Interfilma i Zillion filma, a riječ je o filmu "Pijavice" redatelja Dragana Marinkovića i scenarista Davida Albaharija.

Maloča je podsjetio da je "Dnevnik mašinovođe" imao ograničenu distribuciju u hrvatskim kinima, no zato je sudjelovao na nekih 40 ili 50 festivala te pokupio više od 20 nagrada od kojih su uglavnom bile nagrade publike. Autori glazbe u filmu su Mate i Šimun Matišić. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter