Prica keramike u EMI-ju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Prica keramike: stolno posude 18. i 19. stoljeca" naziv je izložbe koja je u cetvrtak otvorena u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu, a može se razgledati do 31. kolovoza. Uvod u otvorenje bila je "Štorija od jenega Toneta" i niz drugih kancona u izvedbi Marina Kranjca, koji živi u Kopru, ali je labinskih korijena.

I sama izložba pokazuje povezanost slovenskog i hrvatskog dijela Istre, na što je ukazala i Lidija Nikocevic, ravnateljica EMI-ja. Radi se o izložbi koparskog Pokrajinskog muzeja koja je za ovu prigodu nadopunjena keramikom iz fundusa EMI-ja, koji priprema stalnu etnografsku postavu pod nazivom "Glad i obitelj".

Za keramiku Nikocevic veli da je to klasicna etnološka tema, ali i arheološka te predmet zanimanja povjesnicara umjetnosti. U Istru se slijevalo jako puno europskih utjecaja, što je vidljivo i u keramici koju je koristio srednji gradanski sloj i gdje se pokazuju svi ti kulturni utjecaji i slojevi.



Tina Novak Pucer, autorica izložbe, rekla je da je dio izložaka Pokrajinski muzej dobio otkupom, dok mu je dio keramike darovan. Po knjizi nabave zadnji je izložak u muzej došao 1958. Vecina je izložaka bila u muzejskim depoima pa zbirka keramike nije bila cjelovito valorizirana.

U pripremama za izložbu provodila su se istraživanja i vrednovanja grade uz pomoc strucnjaka za keramiku. Utvrdeno je da je ona stizala uglavnom iz sjeverne Italije trgovackim brodovima te da fond keramike koparskog muzeja ima europski karakter i potjece iz Engleske, Italije, Njemacke, Austrije, Ceške i Madarske, dok je u manjem obimu istocnoazijskog porijekla. Velik dio keramike nema otisak proizvodaca pa to ostaje za neka buduca istraživanja.

Dok je vecina keramike srednje kvalitete i rezultat je serijske pa i masovne proizvodnje, ima i primjeraka vrhunske izrade poput onog najuglednijih proizvodaca 18. i 19. stoljeca, kao što su Kraljevska manufaktura Sevres, Meissen, Villeroy & Boch, Berlin, Carska manufaktura Bec, Wedgwood.

Ta se grada ubraja medu najkvalitetniju i najdragocjeniju koja se cuva u koparskom muzeju. Ti predmeti svjedoce o ukusu i modi te opremi tadašnjih kucanstava.

"Kroz izložbu želimo potaknuti javnost na suradnju u sakupljanju i ocuvanju ovakve grade, koja je znacajan cimbenik za tumacenje i rekonstrukciju nacina života na našem podrucju", porucila je Novak Pucer.


Podijeli: Facebook Twiter