Priča je o identitetu i povijesti Hrvata

Učenici Gimnazije Pula Dea Peruško i Marko Bičić podučili su  okupljene umijeću vezanja kravate
Učenici Gimnazije Pula Dea Peruško i Marko Bičić podučili su okupljene umijeću vezanja kravate

U povodu Dana kravate, koji se obilježava 18. listopada, u utorak je u Domu hrvatskih branitelja održano svečano otvaranje didaktičke izložbe pod nazivom "Priča o kravati" koju organizira Academia Cravatica iz Zagreba, uz pokroviteljstvo Grada Pule i Istarske županije.

Didaktička izložba autora povjesničara umjetnosti i ravnatelja Muzeja kravate u osnivanju Nikole Albanežea kroz 16 plakata slikovno i tekstualno prikazuje povijesni razvoj kravate, hrvatsko porijeklo i širenje u Europi i svijetu te njene simboličke i identitetske vrijednosti kao medija komunikacije.

Kravata oko Arene

Na otvorenju se u ime Academie Cravatice publici obratio Dino Bedrina navodeći kako Grad Pula i Istarska županija godinama obilježavaju Dan kravate, odjevnog predmeta koji prije svega govori o vrijednosti, identitetu jednoga naroda i njegovoj povijesti. Podsjetio je kako je upravo na ovaj dan prije 13 godina oko Arene svezana ogromna crvena kravata, a taj je prizor mnoge naveo da dođu vidjeti naš grad i regiju.

Uz riječi kako mu je drago da su na otvorenje izložbe došli učenici četiri srednje i dvije osnovne škole (Gimnazija, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, Privatna gimnazija Jurja Dobrile, Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna te Osnovne škole Centar i Monte Zaro), sa svojim profesorima i ravnateljima, kratko se osvrnuo na samu povijest kravate.

Kako je pojasnio, neku vrstu rupca svezivali su u dalekoj prošlosti još Kinezi, a nakon njih slična se vezivala i u rimsko doba, no tome se nakon propasti Rimskog carstva gubi svaki trag, sve do 17. stoljeća kada su se hrvatski vojnici u Parizu, prijestolnici kulture, prepoznati upravo prema svezanom rupcu. On se svidio i tadašnjem "kralju Sunca" pa je polako ušao u modu, a nazvan je prema onima koji su ga tada nosili - dakle Hrvatima.

- Kravatu su preuzeli Englezi vezujući je na novi način, Amerikanci su smanjili tkaninu od koje se radi, Talijani su joj dodali eleganciju i živost boja i ona je danas, iako potječe od Hrvata, internacionalna, naveo je Bedrina, uz riječi da je ona simbol, jer kao odjevni predmet nije nužna, naveo je kako ima funkciju ukrasa ali je ona i način komunikacije - naglašava poštovanje onog koji ju nosi ali i poštovanje drugih s kojima se komunicira. Kravata je, navodi Bedrina, simbol slobode koju karakterizira njena lepršavosti ali i dužnosti koje simbolizira njen čvor, zaključio je.

Simbol slobode i dužnosti

Na otvorenju su se obratili pulski gradonačelnik Boris Miletić i zamjenica župana Giuseppina Rajko. Kako je naveo Miletić, prvu je kravatu svezao pred maturalni ples i to uz pomoć tate, a danas mu je to gotovo svakodnevna rutina. Istaknuvši ponos što je slika kravate svezane oko Arene obišla svijet, naveo je kako svoju prošlost treba cijeniti kao i svoj identitet, a kravata je dio toga. Likovna pedagoginja mr. art. Aleksandra Rotar istaknula je pak kako je prvu izložbu posvećenu kravati organizirala još 2003. godine te poručila učenicima, posebno tekstilcima, da razmisle o tome da osmisle novi dizajn kravate koji bi u svijet krenuo ponovo iz Pule. Program su začinili i učenici Gimnazije Pula Dea Peruško i Marko Bičić koji su u kratkom performansu okupljene podučili umijeću vezanja kravate.

Nakon službenog otvorenja izložbe, koju je otvorio pulski gradonačelnik pokazujući svima svoj "trik" za lakše vezanje kravate, te njezinog razgledavanja učenici su i uzvanici program nastavili vezanjem kravate i na pulske spomenike. Inače, izložba "Priča o kravati" otvorena je do srijede, 28. listopada, a može se razgledati i uz stručno vođenje. (Borka PETROVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter