Priča Gianne Jessen: Jača od smrti

Gianna Jesen napisala je knjigu, prema kojoj je snimljen film
Gianna Jesen napisala je knjigu, prema kojoj je snimljen film

Nedavno sam imao priliku upoznati se sa životnom pričom Amerikanke Gianne Jessen koja je rođena  6. travnja 1977. u Los Angelesu.

U bolnicu američkog velegrada javila se sedamnaestogodišnja djevojka u pratnji dečka istih godina tražeći pomoć - pobačaj. Bila je trudna šest i pol mjeseci. Prema američkim normama, liječnik može legalno intervenirati i u tom stupnju razvoja fetusa prekinuti život. Klinika po svojim unutarnjim načelima pripada moćnoj američkoj abortističkoj organizaciji Planned Parenthood, pa su je liječnici hospitalizirali i postupili prema njenoj i volji roditelja.

U toj se bolnici pobačaj obavlja ubrizgavanjem kiselinskog preparata koji napada fetus, jednostavno ga nagriza, spali i 24 sata od intervencije pacijentica rodi mrtvo dijete. U noći između petog i šestog travnja 1977. dogodilo se čudo, 18 sati nakon ubrizgavanja kiselinskog preparata djevojka je rodila živo dijete. Logikom terapije tijelo novorođenog djeteta trebalo je biti devastirano dubokim opeklinama, dijete se trebao roditi slijepo, no, nekom čudnom kombinacijom života i smrti klinička predviđanja potpuno su oborena. Zbog poremećaja u dovodu kisika, utvrđena je cerebralna paraliza, no, bolničko osoblje koji je te noći svjedočio čudu odlučilo se za život. Gianna Jessen, koja danas ima 36 godina, ovako objašnjava svoj dolazak u svijet:

- Liječnik koji je pripremio moju smrt odmarao se kod kuće, nije bio na radnom mjestu pa nije uspio dovršiti ono što je počeo. Kad je stigao u kliniku, sve je bilo gotovo pa nije mogao ništa drugo nego osobno potpisati dokument o mom rođenju. Na njemu piše da sam rođena uslijed kiselinskog pobačaja. Jednom sam pročitala intervju dotičnog doktora koji se hvalio da je u svojoj karijeri uspješno obavio oko milijun pobačaja. U mom slučaju nije uspio, priča Gianna Jessen.

Nakon rođenja prošla je nekoliko rehabilitacijskih instituta, liječnici su bili uvjereni da se neće nikad podići iz kreveta, no, ona danas vodi gotovo normalan život. Istina, šepa i govor joj je otežan, kreće se uz pratnju ali cerebralna paraliza ostavila je na njoj jedva primjetne tragove, volja joj je toliko snažna da je čak otrčala maraton u New Yorku.

Svoj je život podredila isključivo propovijedanju, sudjeluje na javnim skupovima kako bi svjedočila o svom životnom putu. Rođenje je čin života, ali Gianna Jessen se rodila činom smrti, i to je potresno. Godine 2006., dok je govorila na jednom skupu, javila se iz publike gospođa i otkrila da joj je biološka majka.

- Oprostila sam joj jer sam kršćanka, no, iako potresena, uspjela sam joj reći da ona meni danas ništa ne znači jer sam ja Božje dijete, dijete Isusa Krista, priča Gianna Jessen. (Piše Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter