Pribor za jelo može utjecati na našu percepciju okusa hrane koju jedemo, objavili su znanstvenici. Veličina, težina, oblik i boja pribora također utječu na doživljaj okusa, kažu stručnjaci sa sveučilišta Oxford.
Sir djeluje slanije ako ga jedemo nožem nego vilicom, dok bijele žlice čine jogurt ukusnijim, pokazala su istraživanja. Studija objavljena u časopisu "Okus" upućuje na to da mozak donosi zaključke o hrani čak i prije nego je kušamo.
Više od stotine studenata sudjelovalo je u tri pokusa kojim se istraživao utjecaj težine, boje i oblika pribora za jelo na okus hrane. "Okus hrane je više osjetilno iskustvo koje uključuje okus, osjećaj hrane u ustima, aromu i izgled", kažu profesori Charles Spencer i Vanessa Harrar. "Čak i prije nego stavimo hranu u usta, naši mozgovi već su donijeli zaključke o njoj koji utječu na naše ukupno iskustvo", dodali su.
"Hrana je puno više od onoga što vidimo na tanjuru. Puno stvari za koje smo mislili da ne utječu zapravo imaju utjecaja i neuroznanost će tu imati sve više posla", zaključio je profesor Spence. (Hina)